Oldalletöltések száma: 9230042
2019. június 20. csütörtök 15:18,
Rafael napja van.

A Velencei-tónál is járnak majd emeletes vonatok

stadler emeletes railway technology comA magyar vonatozók többsége emeletes vonatot legfeljebb filmeken láthat, de hamarosan ezek a különleges járművek is megkezdik hazai pályafutásukat, miután tavaly áprilisban tizenegy Stadler Kiss emeletes motorvonatot rendelt az ország és most újabb nyolc vásárlásáról érkezett hír.

   Támogatja a kormány újabb nyolc emeletes motorvonat beszerzését az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program költségkeretének terhére – derül ki az augusztus 13-ai Magyar Közlönyből, amelyről a Hvg.hu a Napi.hu információjára hivatkozva írt. A nyolc motorvonat mintegy 39 milliárd forintba kerül, amelyet 100%-ban az EU fizet.

   Tavaly áprilisban jelent meg a hír, hogy tizenegy ugyanilyen emeletes motorvonatot rendel a MÁV-Start, összesen negyven szerelvényre vonatkozó opcióval, ami azt jelenti, hogy újabb hosszadalmas eljárás nélkül összesen 40 ilyen motorvonat vásárlására jogosult a vasúttársaság. Ebből tehát most már összesen 19 lesz, ha lehívja az opciót a MÁV-Start.
   A vonatoknak legalább 600 ülőhellyel kell rendelkezniük, ez nagyjából egy nyolcvagonos szerelvény kapacitásának, illetve három egymáshoz csatolt az elővárosokban ismert Stadler Flirt motorvonat befogadóképességének felel meg. A járművek 160 km/órás sebességre lesznek alkalmasak.
   Az első 11 új emeletes vonat jövőre érkezhet meg, és év végéig állhatnak sorban forgalomba a MÁV legnagyobb forgalmú elővárosi vasútvonalain, azaz a Budapest-Vác-Szob, a Budapest-Cegléd-Szolnok, illetve a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon. Az első vonatok a Vác-Szob vonalra kerülnek majd szakmai források szerint, mert ott van rájuk a legnagyobb szükség, illetve a MÁV-Start azt ígéri, a nyári szezonban hétvégenként a Balaton és a Velencei-tó felé is megjelennek az új szerelvények – olvasható a Hvg.hu-n.