Aki halogén izzóval akar világítani, gyorsan halmozzon fel tartalékot

halogen izzo foresteu comAki vigyáz a pénzére és környezettudatosan él, mára már nagyrészt lecserélte otthoni hagyományos izzóit energiatakarékos fénycsövekre, vagy a még korszerűbb és alig fogyasztó LED-lámpákra. Most a korábbi technológiák újabb csatát veszítettek, ezúttal a halogén a nagy vesztes.

   Közel 60 évvel azután, hogy elkezdték kivilágítani utcáinkat és otthonainkat, a halogén izzókat szeptember 1-től Európa-szerte betiltják – írta a 24.hu a The Guardian hírére hivatkozva.

   A fennmaradó készleteket az áruházak még értékesíthetik, a kisfeszültségű izzókra – például a sütők kivilágítására használt darabokra – pedig nem vonatkozik a tilalom. Az iparág és a szakértők szerint a LED-lámpákra való átállás az áramszámlákat és a CO2-kibocsátást is jelentősen csökkenti majd.
   A LED-lámpák ötödrésznyi energiát fogyasztanak a halogén izzókhoz képest, amelyek évi 15 millió tonna szén-dioxid kibocsátásáért felelnek csak Európában.
   A Philips szerint a brit háztartások évi 112 fontot, átszámítva több mint 40 ezer forintot spórolhatnak meg a LED-ekkel, tekintve, hogy jóval hosszabb ideig bírják, mint a halogének, és jóval kevesebb energiát emésztenek fel – írta a 24.hu.