Oldalletöltések száma: 8697951
2019. április 24. szerda 08:28,
György napja van.

Nagyon sok milliárdból szépül, fiatalodik a Velencei-tó

partfalfelujitas velenceito ovf huNem igazán fogadta szép arcával az időjárás a Velencei-tó partfalának felújítását helyszíni bejárás keretében megtekintő újságírókat szeptember 4-én, akik eleinte szakadó esőben figyelhették a munkálatokat. A kellemetlen idő ellenére is látható volt, hogy a Velencei-tavi partfal komplex, fenntartható rehabilitációja című projekt kivitelezési munkálatai rendben zajlanak.

   A tó körül az 1960-as és ’70-es években épült vasbeton szerkezetű partfalak sem környezeti, sem társadalmi, gazdasági szempontból nem felelnek meg már a kor követelményeinek. Többségük elavult, leromlott állapotban van és a partvédőművek, illetve a mögöttes területek magasságának jelentős része sem felel meg az érvényben lévő jogszabálynak – közölte a beruházásért felelős Országos Vízügyi Főigazgatóság.

   Az év első félévében kezdődött az evezős pálya elavult partfalának bontása, valamint több partszakaszon elbontották a vendégmólókat. A horgászcsónakok számára a szükséges kikötési lehetőséget biztosítva elbontották a gárdonyi MOHOSZ kikötőt, és terület-előkészítési munkálatok zajlanak a Cserepes-szigeti zagytéren. A munkák elvégzése során a turisztikai szezonban folyamatosan szem előtt tartották az építők a fürdőzők, pihenni vágyók zavartalan kikapcsolódását.
   A sukorói evezőspálya területén elbontották a szakemberek a függőleges partfalat, a tervezett új partfal építését megelőzően a kivitelező mintaszakaszt alakított ki a végleges partfal építési technológiájának bemutatására. Megkezdődött a dinnyési MOHOSZ csónakkikötő kotrása is, amely során a kitermelt mederanyagot vízen szállítják a Cserepes-szigeti zagytérre. Az öbölkotrások révén javul a vízminőség, csökken az algásodás mértéke. A kikotort üledék már meglévő és újonnan kialakított zagyterekre kerülnek.
   Szintén a beruházás részét képezi a tó északi partján vízminőségi hordalékfogó tározók kialakítása, amely munkálatok következményeként további jelentős mennyiségű hordalék visszatartására nyílik lehetőség. Az ívóhelyek és halbölcsők kialakításával a halak szaporodásukhoz természetközeli élőhelyeket találnak, a sekély víz és vízpart számos élőlénynek nyújt majd táplálkozó- és szaporodóhelyet. A védett természeti területeken ezenkívül áramlásjavító kotrásokat végeznek majd a szakemberek.
   A Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós támogatással megvalósuló projektet a KEHOP-1.3.0 pályázati konstrukció keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg. A beruházás költsége 14 milliárd forint, amelyet az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásából finanszíroznak. A munkálatok befejezésének tervezett időpontja: 2021. augusztus 31.