Oldalletöltések száma: 7640637
2018. november 16. péntek 00:10,
Ödön napja van.

Ha mindannyian elmennek, akik tervezik, ki fog minket gyógyítani?

orvoselvandorlas 001A közelmúltban látott napvilággot az a statisztikai adat miszerint még soha nem dolgozott ennyi orvos egyidejűleg Magyarországon, mint napjainkban. Ez pártállástól függetlenül sokaknál verte ki a biztosítékot, különösen azoknál, akiknek rendszeres orvosi, kórházi ellátásra van szükségük. Ők ugyanis nem látják a sok orvost.

   Sokkolónak is nevezhetnénk azt a hírt, amely szerint a magyar orvosok 42 százaléka tervezi, hogy külföldön vállal munkát. Minderről a Világgazdaság a KSH egy friss felmérése alapján írt.

   Igaz, a lap szerint ezt úgy kell értelmezni, hogy „tévhit, hogy majdnem minden magyar orvos külföldön akar dolgozni”. De az úgy is kimondottan magas szám, hogy 14 százalék nem csak külföldi munkát, hanem teljes kitelepedést is tervez, további 7 százaléknyian öt évnél is hosszabb időt dolgoznának más országban. az orvosok 11 százaléka 2-5 év közti időt töltene külföldi munkával, 10 százaléka pedig legfeljebb két évet. További 6 százalékuk dolgozott már külföldön, de hazajött.
   A legfontosabb motiváló erő a jobb munkakörülmény, valamint a magasabb fizetés, egy 7-es skálán ezeknek a jelentősége 6,3, illetve 6,2 pontot ért el.
   Az orvosokat megkérdezték a hálapénzről is. 39 százalékuk azt mondta, hogy soha nem fogad el ilyet, további 39 százalék pedig tiltakozik a hálapénz ellen, „ám néha rajtuk marad”. Az orvosok tizede azt válaszolta, hogy „nem szereti a hálapénzt, de el kell fogadnia” – írta a Vg.hu.