Oldalletöltések száma: 8697964
2019. április 24. szerda 08:32,
György napja van.

Világelsők vagyunk, de ebben nem osztanak aranyérmet

vastagbelszures dunakeszipost huErre a világelsőségre aztán igazán nem lehetünk büszkék, sőt már a kifejezés is elfogadhatatlan ebben az esetben. Szégyennek sem nevezhetjük, hiszen tudtunkon kívül alakul ki nagyon sokunknál ez a kór, sokkal inkább az eddigi összes kormányzat felelősségének, hiszen réges-régen már tehettek volna ellene és nem is keveset.

   Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 ember hal bele a betegségbe – mondta dr. Fuszek Péter egyetemi adjunktus, gasztroenterológus az állami hírtelevízió szombat reggeli műsorában.

   A vastagbélrák átlagosan 10-12 év alatt alakul ki, és ez azt jelenti, hogy ha időben eltávolítják, akkor a beteg teljesen meggyógyulhat – mondta az orvos, aki még hozzáfűzte, hogy ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a szűrésre. A szakember szerint a betegség kialakulásának hátterében genetikai, táplálkozásbeli és környezeti okok is állhatnak. A régióban Csehországban, azon kívül pedig Dániában magas még a betegség előfordulása.
   A rossz statisztikák miatt vastag- és végbélszűrési program indul ősztől, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint a következő két évben mintegy 2,4 millió – 50 és 70 év közötti – férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban – olvasható az MTI hírében.
   A szűrés kezdeményezése mindenképpen örömteli hír, ugyanakkor a területen dolgozó orvosok egyáltalán nem látják biztosítva az eszközös vizsgálatokat, hiszen ehhez szükséges számban sem megfelelően képzett szakember, sem pedig az ezközpark nem áll rendelkezésre. A vizsgálat székletmintából történik majd és akinek a székletében vér van, azt eszközösen – tükrözéssel – is megvizsgálják majd a tervek szerint. Vér ugyanakkor például egy fogínvérzésből eredendően is megjelenhet a székletben, vagyis igen nagy gyakorisággal válhat majd szükségessé az eszközös vizsgálat.