Oldalletöltések száma: 8698029
2019. április 24. szerda 08:54,
György napja van.

Évtizedekig lappang, de közben rombol

hepatitis vizsgalat egeszsegkalauz huSzakmai becslések szerint Magyarország lakosságának körülbelül egy százalékát érintik a krónikus vírushepatitisz-fertőzések. Mivel e fertőzések húsz-ötven évig lappanganak, nem okoznak jellegzetes panaszokat, az érintettek nagy része nem is tud betegségéről és a fertőzőképességéről.

   A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (Vimor) szeptember 15-én, szombaton országos szűrést szervez a hepatitis C vírussal fertőzöttek felderítésére. A rizikó-felméréssel és felvilágosítással egybekötött szűrés gyors, ingyenes és anonim. A szervezet közölte, a szűrés célja a fertőzöttek felkutatása azért, hogy minél hamarabb megkezdhessék a betegeknél a kezelést, amely ma már gyógyszerekkel jól gyógyítható.

   A szűrővizsgálatok egy budapesti és kilenc vidéki helyszínen lesznek. A Velencei-tó mellett élők szeptember 15-én, Székesfehérváron vehetnek részt a szűrésen. A pontos helyszínek megtalálhatók az egyesület honlapján.
   A hepatitis C szinte tünetmentesen, észrevétlenül rombolja a májat. Mire a jellegzetes tünetek jelentkeznek, addigra sokszor előrehaladott májkárosodás, májzsugor, májrák alakulhat ki. A fertőzés vérrel terjed, védőoltás nincs ellene - hívja fel a figyelmet a szervezet.
   A fertőzés veszélyeztetettjei lehetnek többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C fertőzöttekkel egy háztartásban élők, valamint szexuális partnereik, a hepatitis C-pozitív anyák gyermekei, továbbá az intravénás drogokkal élők.
   A betegszervezet szerint mindenképpen érdemes szűrésre menniük azoknak is, akiknek tetoválásuk vagy testékszerük van, valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak – derül ki az MTI híréből.