Oldalletöltések száma: 10548236
2019. december 14. szombat 06:03,
Szilárda napja van.

Calici, a járvány

Már feloldották, de hosszú ideig látogatási tilalom volt a Szent György Kórházban is.

   Hányással, hasmenéssel járó calicijárvány söpört végig januárban és februárban az országon.

   Míg januárban huszonegy közösségi járványt jelentettek, a következő hónapban már több mint hatvan kórházban, szociális intézményben, idősotthonban regisztrálták a megbetegedéseket.
   Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője elmondta, az influenzavírushoz hasonlóan a calicivírus is mutálódik, tehát négy-ötévente olyan variáns alakul ki, amely ellen az emberek többsége nem védett.
   A mostani járvány is várható volt, inkább csak az volt a rendkívüli, hogy nem a szokásos időben, ősz végén, kora télen következett be. Ennek többek között az lehet az oka, hogy a H1N1-járvány miatt az emberek sokkal jobban odafigyeltek a higiéniás szabályokra, az influenzajárvány lecsengésével azonban csökkent ez a fegyelem.
   A hányással, hasmenéssel, hőemelkedéssel és hasi fájdalommal járó betegség gyors lefolyású, de a kórházakban, szociális intézményekben fekvő amúgy is legyengült szervezetű emberekre nézve veszélyes lehet.
   Bár még nincsenek újabb, összesített információk, a szakember biztos abban, hogy a márciusi és áprilisi adatok már jóval kedvezőbbek lesznek a járványos hónapokkal szemben.