Oldalletöltések száma: 9230139
2019. június 20. csütörtök 15:36,
Rafael napja van.

Schweidel-pohár és az emlékezet

schwendel pohar darabanth com Aradi vértanúk elnevezéssel azt a tizenkét magyar tábornokot és egy ezredest tiszteljük meg, akiket az 1848–49-es szabadságharc leverése után, az abban játszott szerepük miatt Aradon kivégeztek. Bár tizenhat honvédtiszt halt mártírhalát, a nemzeti emlékezet elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így.

   Az aradi vértanúkra, különösen Schweidel Józsefre emlékeztek a kápolnásnyéki Halász-kastélyban október 6-án. A kastély vendége volt Schweidel József két dédunokája, Kirtsch Annamária és Szabóné Kircsfalusi Katalin, valamint Demeter Zsófia történész, akik személyes és szakmai megközelítésből emlékeztek a kiváló honvéd vezérőrnagyra – tudósított az eseményről a Feol.hu.

   A kastély állandó kiállításának gyűjteményét gazdagítja mostantól az a Schweidel-pohár. Az aradi vértanúk emléknapjának kuriózuma volt a pohár történetének bemutatása, amelyet a családi keresztnél tartott megemlékezés, koszorúzás, mécsesgyújtás és Szabó Ferenc jezsuita szerzetes áldása előzött meg.
   Kirtsch Annamária előadásában felidézte Schweidel József alakját, szépapjára emlékezve kiemelte: a család mindig tisztelettel és büszkeséggel emlékezett rá – akkor is, amikor ezt nem nézték jó szemmel – de sohasem kérkedtek, dicsekedtek hős felmenőjükkel. Demeter Zsófia történész szakmai megközelítésből világította meg a hős aradi vértanú pályafutásának kardinális pontjait – írta a Feol.hu.