Oldalletöltések száma: 9230043
2019. június 20. csütörtök 15:19,
Rafael napja van.

A nyugdíj-kiegészítésről idén lemaradnak a nyugdíjasok

nyugdijas ures zsebu time comA nyugdíjasok minden év vége felé nagyon várják a híreket a tervezett nyugdíjemelésről, hiszen közel sem mindegy, hogy mennyiből kell gazdálkodniuk, megélniük, sokszor gyermekeiket támogatniuk a következő évben. A nyugdíjakat növelheti egy-egy adott évben a nyugdíj-kiegészítés is, amely akkor jár, ha az adott esztendőben 3 százalék fölé kúszik az infláció.

   A nyugdíjak kiegészítéséről minden évben az első nyolc havi árindex alapján dönt a kormány, de ez most pont nem kedvez az időseknek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján idén nem jogosultak az év eleji emelés kiegészítésére a nyugdíjasok, mert az infláció ebben az időszakban 3 százalék alatt maradt, márpedig januárban a járandóságok pont ennyivel nőttek – olvasható az Mfor.hu oldalon.

   A törvény szerint a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint számolt inflációt kell nézni, ennek január és augusztus közötti alakulása dönti el, hogy lesz-e abban az évben kiegészítés, vagy sem. Idén az első nyolc hónap egyikében sem haladta meg a 3 százalékot az árindex, nyolc havi átlaguk pedig 2,5 százalék volt. Ennek megfelelően a kormány úgy döntött, hogy idén nem lesz kiegészítés, lesz viszont nyugdíjprémium a 3,5 százalékot akár 1 százalékponttal is meghaladó gazdasági növekedés miatt.
   Csakhogy szeptemberben fordult a kocka, meglódult az infláció. A KSH szerint a nyugdíjasok inflációja 3,3 százalék volt az előző hónapban, vagyis idén eddig nem látott mértékben gyorsultak az árak ebben a kosárban. Elemzők szerint ez ugyan csak átmeneti megugrás – derül ki az Mfor.hu információjából.