Oldalletöltések száma: 8697266
2019. április 24. szerda 04:51,
György napja van.

Az átlagosnál jóval többször kellett viharra figyelmeztetni a nyáron

viharfelhoMég a parttól távolabb is jól látható, ha villog a viharjelző a Velencei-tónál és ezen a nyáron is sokszor villant percenként negyvenötször, vagy éppen kilencvenszer. Mától egy jó egy félévig nem számíthatunk a tájékoztató fényjelekre.

   Október 31-én éjjel véget ér az idei szezonális viharjelző szolgáltatás a tavakon. Az április elején beindított, hét hónapon át tartó viharjelző szezonban a Balatonon 46, a Velencei-tavon 4, a Tisza-tavon 5, a Fertő-tavon 11 viharjelző állomás működött – hangzott el a katasztrófavédelem, a vízirendészet és a meteorológiai szolgálat közös szezonzáró tájékoztatóján pénteken Balatonföldváron.

   Tanka László tűzoltó ezredes elmondta, hogy 2108-ban nem történt olyan vízi baleset az ország nagy tavain, amelynek oka bármelyik viharjelzőrendszer működésének hibájából fakadt volna. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a viharjelző szezon időjárását értékelve elmondta, hogy a sokéves átlaghoz képest jóval többször kellett elrendelni viharjelzést a gyakori zivatarok miatt, azonban a Balatonnál több mint 10 százalékkal, a Velencei-tónál több mint 20 százalékkal csökkent a viharjelzések fenntartási ideje. Számottevően csökkent a kiadott másodfokú viharjelzések és az erős viharok száma.