Oldalletöltések száma: 8696665
2019. április 24. szerda 03:58,
György napja van.

Közeleg az influenza, meg a fertőzés elleni oltás ideje

influenzaNovember van és ez azt is jelenti, hogy csak idő kérdése mikor jelenik meg az idei influenza és mikortól ölt járványos méreteket. Sokan a maguk módján igyekszenek megelőzni a vírusfertőzést, de ennek legjobb módja a megfelelő vakcina beadatása, bár sokan inkább vállalják a megbetegedés veszélyét, olyannyira félnek a tűtől.
 
   A napokban megérkeztek az influenza-elleni vakcinák, ezeket elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni – idézte Ócsai Lajos oltás-szakértő szavait a Népszava.hu.

   Bár az influenza-elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, mert nem biztosít 100 százalékos védelmet a megbetegedés ellen, de ha az oltás ellenére is elkapja valaki a ragályt, könnyebben vészeli át és kisebb lesz az esélye a szövődmény kialakulásának is. Ócsai Lajos szerint, amennyiben a beadott vakcinában lévő törzsek megegyeznek a betegséget okozó cirkuláló vírusokkal, akkor az egészséges, oltott felnőttek 60-80 százaléka, az idősek 40-60 százaléka elkerüli az influenzát. A különbség oka, hogy az idősödő emberek immunrendszere eleve gyengébb, emellett sokféle krónikus betegséggel is küszködhetnek. Az influenza-elleni védőoltásnak így is van értelme, mert a szövődmények kialakulásának esélyét, köztük a súlyos, olykor halált okozó tüdőgyulladásét, valamennyi korcsoportban, tehát az időseknél is 60-90 százalékkal csökkenti. A korábbi évek oltásai is erősíthetik az idei hatását.
   Bizonyított tény, hogy aki minden évben beoltatja magát influenza ellen, sokkal védettebb a járvány ideje alatt. Ugyanis az immunrendszernek jó a memóriája és előállítja azokat az antitesteket, amelyek esetleg egy későbbi mutáció ellen is adhatnak keresztvédettséget.
   A háziorvosoktól kérhető oltóanyag három komponensű, kétféle A és egy B (Victoria) vírus elleni nyújt védelmet, viszont nincs benne a 2017-ben rendkívül sok megbetegedést okozó influenza B (Yamagata) vírus elleni anyag. Így, akinek eleve nem jár a térítésmentes oltás, vagy biztosabb védelmet szeretne a várható járvány idején, annak ajánlott a négy komponensű oltás. Ez a vakcina a patikában vásárolható meg, de csak recept ellenében, körülbelül 3000 forintért – írta a Népszava.hu.
   A térítésmentes oltásra jogosultak körébe tartoznak mások mellett a 60 éven felüliek, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak ingyenes védőoltás jár az egészségügyi dolgozóknak, az állattenyésztés területén dolgozók több munkakörében, valamint azoknak, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülnek illegális vagy legális bevándorló külföldiekkel.