Oldalletöltések száma: 8697935
2019. április 24. szerda 08:25,
György napja van.

Nagyon nem tetszik az orvosoknak a kizsigerelés újabb szintje

orvos faradt prepareforchange netSenki előtt sem titok, hogy ma már a munkavállalók igencsak kiszolgáltatottak a munkaadóknak, akik nem ritkán kizsákmányoló módon dolgoztatják munkatársaikat. Erre tehet rá egy lapáttal az új – a köznyelven rabszolgatörvényként elhíresült – tervezet, amely drasztikusan emelné meg a túlmunka időkeretét. Mind többen tiltakoznak ellene, köztük az egyik orvosszervezet is.

   A Facebookon tiltakozik a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) a Munka Törvénykönyvét érintő módosítások ellen. Az érdekvédő szervezet nyilatkozatában olvasható, hogy a munkavállalókra nézve óriási hátrányt jelentene, ha a hivatkozott törvényjavaslatot a képviselők megszavaznák.

   A közösségi portálon olvasható továbbá: „Mélyen igazságtalan, hogy az EU legrosszabbul fizetett magyarországi munkavállalói vállára további terheket rakjanak, mind munkaidő terhelésben, mind a többletmunka díjazásának elmaradásával, illetőleg 3 éves munkaidőkeretben történő elszámolási lehetőségével. A magyar munkavállalók, mint európai polgárok, megérdemlik, hogy az EU átlagbérét kapják azonos munkakörökben, mint az EU országokban, és az öt napos munkahetet ne növeljék gyakorlatilag heti 6 napra a „kommunista szombatok” mintájára, gyakorlatilag ingyen munkát végeztetve velük.”
   Ahogy a Népszava.hu megírta, az egészségügyben dolgozók már most is többet dolgoznak, mint a heti normál munkaidő. Az orvosoknak, ápolóknak és egyéb szakdolgozóknak a normál munkaideje heti 40 óra, a munkáltató további 8 órányi gyógyítást kötelezően elrendelhet, és további 12 órát pedig önként lehet vállalni. Ez utóbbi kereteit általában külön szerződés szabályozza. Van olyan intézmény, ahol az utóbbi 12 órás túlmunkákat három havonta számolják el. Azaz az érintettek csak a feladat teljesítése után jóval később jutnak a túlóra után elszámolt jövedelmükhöz.