Oldalletöltések száma: 8697900
2019. április 24. szerda 08:18,
György napja van.

Igazságot kaptak, de az állásuk odaveszett

birosagA Velencei-tó térséghez korábbi munkájuk révén kötődő újságírókat fosztottak meg tavaly állásuktól, egy a 2016. december 24-én a Fejér Megyei Hírlapban is megjelent, el nem hangzott mondatokkal meghekkelt miniszterelnöki interjú miatt. A két jeles újságíró, az egykor a VVSI munkatársaként is tevékenykedő Klecska Ernő és a térség televíziójában, a Tó Tévében is dolgozott Hajnal Csilla ártatlanul vesztette el hírlapos munkáját.

   Ahogy az Átlátszó.hu most megírta, az előző nap délutánján dolgozó, a december 24-i számért felelős szerkesztőket a következő napokban behívatták, kikérdezték, egyikük számítógépét lefoglalták, másikuk gépében pedig távkapcsolattal kutakodtak a sajtócég informatikusai. December 27-én mindkettőjüket azonnali hatállyal felmentették pozícióikból. Most, ha állásukat nem is, legalább megtépázott becsületüket visszakapták.

   A Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó Mediaworks csütörtökön másodfokon is elvesztette azt a munkaügyi és kártérítési pert, amelyet a két egykori munkavállaló indított a Fejér Megyei Hírlapot is kiadó médiavállalat ellen.
   A tárgyalások során a Mediaworks Zrt. nem tudta bizonyítani a szerkesztők kirúgásának okszerűségét, és az eljárás legvégéig sem csatolta be az általa egyébként perdöntőként beharangozott, nemzetbiztonsági szakértőkkel készíttetett informatikai szakvéleményt. Utóbbit – ahogy az Átlátszó.hu írta – valószínűleg a szeptember végén indult büntetőperre tartogatják, amely során tanúként beidézték a két fehérvári szerkesztőt is. Most azonban attól függetlenül, hogy a polgári per jogerős lezárultával kér-e a Mediaworks 60 napon belül felülvizsgálatot a Kúriánál, még karácsony előtt ki kell fizetniük összesen bruttó nyolcmillió forintot kártérítésként a jogtalanul eltávolított szerkesztőknek, valamint a 6, illetve 4 havi végkielégítésüket, továbbá a milliós per- és a fellebbezési költségeket is.
   Mondhatnánk, hogy győzött az igazság, de ez csak féligazság lenne, hiszen két kiváló szakember veszítette el állását, megélhetését, két tisztességes embert gyanúsítottak meg koholt vádak alapján, gázoltak becsületükbe, hurcolták meg nevüket ország és világ előtt. Kérdés, hogy néhány milliós kártérítéssel meg lehet-e fizetni a tönkretett életek értékét.