Oldalletöltések száma: 8697824
2019. április 24. szerda 07:58,
György napja van.

Ha meglesz a hazai szabályozás, bárhonnan rendelhetünk majd terméket

webshop 24tv uaBár az idei karácsonyra szánt ajándékok beszerzésénél a vásárlók még aligha számíthatnak az új lehetőségre, de biztosan sokan fognak élni a jövőben a szabad e-kereskedelmi móddal, amely az egész uniót könnyen elérhető bolttá teszi a vevők számára.

   Hétfőn az Európai Unió egész területén érvénybe lépett az az uniós rendelet, amely megszünteti az indokolatlan területi alapú korlátozásokat az e-kereskedelemben – írta a Hvg.hu.

   Az uniós polgároknak többé nem kell aggódniuk amiatt, ha valamelyik weboldal letiltja, esetleg átirányítja őket, vagy elutasítja bankkártyájukat csak azért, mert máshonnan származnak vagy más uniós országban tartózkodnak. Bárhol tartózkodjanak is az EU területén, az új uniós rendeletnek köszönhetően más tagállamban székhellyel rendelkező kereskedők által kínált árukhoz és szolgáltatásokhoz is hozzáférhetnek majd. Az új szabályok így több lehetőséget biztosítanak mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára az EU belső piacán.
   A Bizottság szerint az új szabályoknak köszönhetően versenyképes árak mellett szélesebb választék fog a fogyasztók rendelkezésére állni, akik így előnyösebb ajánlatok közül válogathatnak majd. Ugyanakkor a vállalkozások ügyfélköre az országhatároktól függetlenül fog bővülni, és az alacsonyabb ügyleti és adminisztratív költségek is kedvezőbb helyzetet teremtenek számukra.
   A rendelet része azoknak a szélesebb körű uniós törekvéseknek is, amelyek célja az e-kereskedelem fellendítése az egységes piacon. Ide tartozik a fogyasztók online védelmének javítása, a megfizethető, határokon átnyúló csomagkézbesítési szolgáltatások biztosítása, valamint az egyszerűsített héaszabályok (héa = hozzáadott érték adó, Magyarországon: áfa – a Hvg.hu szerk.) bevezetése, amelyek megkönnyítik az online vásárlást és értékesítést.
   A rendelet végrehajtása a tagállamok feladata, amelyeknek létre kell hozniuk a rendelet zökkenőmentes alkalmazásához szükséges rendszereket. A tagállamoknak ki kell jelölniük a végrehajtással megbízott szerveket és szervezeteket, amelyek gyakorlati segítséget nyújtanak majd a fogyasztóknak. Ezen túlmenően hatékony, arányos és visszatartó erejű intézkedéseket kell bevezetniük a rendelet megsértésének minősülő esetekre vonatkozóan – áll a Hvg.hu összefoglalásában.