Oldalletöltések száma: 8697944
2019. április 24. szerda 08:26,
György napja van.

Aki már nem tanul, jobb ha nem használja a diákigazolványát

diakigazolvany uj

Sok diák gondolja úgy, hogy ha már végzett, de még megvan a diákigazolványa, hát kihasználja annak kedvezményeit, amíg csak lehet. Sokan talán nem is tudják, hogy ezzel szabálysértést követnek el.

   Már csak tíz napig maradnak jogosultak az egészségügyi szolgáltatásra azok, akiknek idén október végén járt le a diákigazolványuk, és nem tanulnak vagy dolgoznak – tudta meg a Hvg.hu.

   Akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, vagy nem szerzett munkát, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – figyelmeztetett a NAV.
   A hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat. A diákigazolvány lejártát követő 46. naptól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie. Ez idén havonta 7 320 forint. Ez azt is jelenti, hogy legkésőbb december 30-ig, azaz az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát (december 15-ét) követő 15 napon belül kell bejelentkezni a NAV-hoz, a 18T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lapon. A nyomtatvány a www.nav.gov.hu honlapról letölthető és benyújtható ügyfélkapun keresztül vagy postán, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton.
   Az egészségügyi szolgáltatási járulékot minden hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni – írta a Hvg.hu a NAV információi alapján.