Oldalletöltések száma: 9233342
2019. június 21. péntek 01:09,
Alajos és Leila napja van.

A bárányhimlő ellen is kötelező és ingyenes lesz az oltás

baranyhimlo independent co ukA bárányhimlő neve abból a régi tévhitből ered, hogy a betegség nem súlyos lefolyású, főleg a többi himlőhöz képest. Korábbi általánosan elfogadott nézet szerint a gyermekeknek minél előbb érdemes átesniük rajta. Ez azonban napjainkban már idejétmúlt gondolat, mert a bárányhimlő is járhat súlyos, váratlan szövődményekkel. De mindezt meg is lehet előzni.

   Megjelent az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a kétévesnél fiatalabb gyermekek bárányhimlő elleni védőoltásához szükséges vakcinatender – írta a Világgazdaság.hu.

   Megjelent az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében, a TED-ben a kétévesnél fiatalabb gyermekek bárányhimlő (varicella) elleni védőoltásához szükséges vakcinatender. A védőoltás várhatóan ősztől lesz a Nemzeti immunizációs program része – tudta meg korábban a gazdasági portál az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).
   A pályázati kiírás szerint 185 ezer adag oltóanyag beszerzésére vár ajánlatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A kétoltásos séma szerinti védőoltáshoz a gyógyszergyártóknak első körben 95 ezer vakcinát kell június 15-ig biztosítaniuk a gyerekek kötelező védőoltásához, valamit újabb 90 ezer oltóanyagot 2019. december 15-ig.
   Magyarországon két gyógyszer­gyártó cégnek, az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és Glaxo­Smith­Kline Kft.-nek (GSK) van forgalomban bárányhimlő elleni védőoltása. A bárányhimlő elleni vakcina iránti kereslet az utóbbi években megduplázódott, a két gyártócég 2017-ben csaknem 75 ezer oltóanyagot adott el, a korábbi években pedig csupán évente 35 ezret értékesítettek Magyarországon. A társadalombiztosítás által egyelőre nem támogatott ampullák ára valamivel több, mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.
   A tender győztese az a gyógyszergyártó cég lehet, amelyik opcionálisan a lehető legalacsonyabb árat tudja február 5-éig ajánlani a bárányhimlő elleni védőoltás őszi bevezetéséhez – derül ki a Világgazdaság.hu írásából.