Oldalletöltések száma: 9901622
2019. augusztus 23. péntek 08:37,
Bence napja van.

Ha hosszan tartó betegsége van, ne felejtsen el adókedvezményt igényelni

mozgasszervi betegseg gyogytornasziget huA minap írtunk arról, hogy bár kevesen tudják, de adókedvezmény jár a laktózérzékenyeknek. Most kiderült, hogy meglehetősen sok krónikus betegségben szenvedő juthat ugyancsak kedvezményhez, csökkentheti ezzel az adóját.

   Újabb betegségekkel bővült az a kormányrendelet, amely alapján adókedvezmény igényelhető – hangzott el szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón.

   Mint kiderült, 2019-től adókedvezményt igényelhetnek az emlő- és petefészek-daganatban, a méhnyakrákban, az endometriózisban, valamint a here- és prosztatarákban szenvedők. Az adókedvezmény a jelenlegi minimálbér 5 százaléka, tehát havi 7450 forint, ami éves szinten 90 ezer forintot jelent.
   Az adókedvezmény a személyi jövedelemadóból érvényesíthető szakorvosi, szakambulanciai vagy ezek alapján háziorvosi igazolással. Az adókedvezményt vagy havonta veszi igénybe az érintett azáltal, hogy ezen összeggel magasabb bért kap a munkáltatójától egy adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével, vagy az éves adóbevallásnál egy összegben visszaigényli. Aki havonta szeretné igénybe venni a kedvezményt, annak január 31-éig le kell adnia a nyilatkozatát munkahelyén.
   A kormányrendelet 18 olyan betegségcsoportot (ez hétszáz betegséget jelent) határoz meg, amelyek esetén érvényesíthető az adókedvezmény. Ilyen például a hallás, látás fogyatékossága, a mentális viselkedészavarok különböző fajtái, a mozgásszervi fogyatékosság több fajtája, a különböző immunbetegségek, az emésztőrendszer megbetegedései, valamint az anyagcsere-betegségek, így például az 1-es és 2-es cukorbetegség – derül ki a Kormány.hu híréből.