Oldalletöltések száma: 9936978
2019. augusztus 26. hétfő 02:42,
Izsó napja van.

A hír igaz, sok nyugati gyártó szerint a kelet-európaiaknak a gyengébb is jó

szupermarket berlinben tagesspiegel deSokaknak, akik külföldön is szoktak vásárolni, feltűnt, hogy az a termék, amelyet ott és itt is megvett, valahogy nem ugyanolyan. Megszólalásig azonos a csomagolás, a kinézet, csak a tartalom tűnik a nyugatihoz képest szegényesebbnek. Eddig azt hihettük, hogy ez csak egy tévhit, de mint kiderült, nem az.

   Az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei alapján tényleg rosszabb minőségű élelmiszert kapnak azonos márkanévvel és csomagolással a kelet-európai tagállamok vásárlói. A termékek egyharmada bukott meg a teszteken – írta a Népszava.

   Az egységes piacon ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult termékek egyharmada lehet gyengébb minőségű vagy eltérő összetételű az EU bizonyos tagállamaiban.
   Erről árulkodnak az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei. A kettős minőségű élelmiszereket vizsgáló szakértők mostanáig 64 azonos márkájú és címkéjű terméket elemeztek, és 20-ról állapították meg, hogy különböznek egymástól – hangzott el az EU mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli ülésén.
   A kettős minőségű élelmiszerekről szóló vita napirendre tűzését Magyarországgal egyetemben öt kelet-, illetve közép-európai tagállam javasolta. A kezdeményezők kifogásolták, hogy a tesztelés a vártnál lassabban halad, ugyanis az EB tavaly novemberre ígért eredményt. Nehezményezték azt is, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv beígért szigorítása – amely felhatalmazná a nemzeti hatóságokat, hogy lépjenek fel a fogyasztási cikkek kétféle minőségben való forgalmazása ellen – megbukhat a társjogalkotó Európai Parlament ellenállásán. A kormányokat képviselő román uniós elnökség bejelentette, hogy a jogszabály módosításáról februárban szeretné megkezdeni az egyeztetéseket az EP-vel.
   Az ülésen elhangzott az is, hogy Magyarország továbbra is egységes uniós szintű szabályozást tart szükségesnek a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat megszüntetése érdekében. A kettős minőségű termékeket azután kezdték vizsgálni az EU döntéshozói, hogy 2017-ben kelet- és közép-európai országok felvetették: egy sor élelmiszer és fogyasztási cikk rosszabb minőségben kerül forgalomba az Unió keleti felén, mint a nyugatiban – írta a Népszava.hu.