Oldalletöltések száma: 9902107
2019. augusztus 23. péntek 09:23,
Bence napja van.

Nem segíti a nádvágást az olvadó jég a Velencei-tavon

nadaratas part mellettAhhoz, hogy évente megújuljanak a Velencei-tó nádasai, minden évben a szakemberek által kijelölt területeken le kell, pontosabban kellene aratni a nádat. Ez nagy hidegben és vastag jégen biztonságosan megtehetik a nádvágók, de az olyan teleken, mint az idei, egyáltalán nem könnyű teljesíteni a feladatot.

   Február közepére-végére kell befejeződnie a nádaratásnak a Velencei-tavon, hogy a márciusban költő madarakat már ne zavarják – írta az Fmc.hu

   Az enyhe tél és a szélsőséges időjárás alaposan megnehezíti a nádaratást a Velencei-tavon. A Fejér-megyei Vízügyi Igazgatóság szakemberei minden lehetséges módot kihasználnak arra, hogy kézi és gépi eszközökkel elvégezzék a munkálatokat. A vágással a nádas megújulását segítik, a tó ökológiai rendszerének zavartalan működését – olvasható az Fmc.hu cikkében.
   A vékony jégrétek ugyanakkor eddig sem mindenütt tették lehetővé, hogy hozzáférjenek a nádhoz, ráadásul az elmúlt napokban jelentős olvadás is kezdődött a tavon. Az aratásnak a márciusban kezdődő költési időszak előtt, legkésőbb február végéig be kell fejeződnie.