Oldalletöltések száma: 8936303
2019. május 24. péntek 06:45,
Eszter és Eliza napja van.

TeSZedd! Sziszifuszi harc a mindent ellepő szemét ellen

teszedd archiv erdmost huAki manapság tesz egy rövid sétát Gárdony városban (vagy bármelyik más velencei-tavi településen), egész biztosan lát nejlonzsákokba gyömöszölt, közterületre kirakott, vagy szerteszét hajigált szemetet. A szemetelők úgy gondolják, valakik majd úgyis összeszedik helyettük. Sziszifuszi küzdelem a rendre újratermelődő szemét elleni harc.

   A görög mitológia szerint Sziszüphosz királyt árulásáért és ravaszságért a Holtak Bírái arra utasították, hogy egy hatalmas sziklát gurítson fel egy dombra, majd a másik oldalon gurítsa le. Azonban amikor Sziszüphosz már majdnem felért a domb csúcsára, ereje elfogyott és a szikla visszazuhant eredeti helyére. Innen ered a kilátástalan küzdelem sziszifuszi jelzője.

   Az embernek óhatatlanul is ez a mitológia mese jut eszébe, amikor látja, hogy a természetet, településeket, városokat, azok közterületeit visszatérően és állandóan ellepi a hulladék. Tiszteletreméltó, hogy mindig szép számmal vannak, akik felveszik ez ellen a harcot. Ennek jegyében rendezik meg idén is a „TeSZedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akciót, amelyhez Gárdony Város Önkormányzata is csatlakozott. A rendezvény célja környezetünk megtisztítása az illegálisan elhelyezett szeméttől – olvasható Gárdony város honlapján.
   Akik éreznek magukban elég erőt és elszántságot ahhoz, hogy nekiálljanak a környezetet mindinkább ellepő háztartási és egyéb hulladékok, az egyszer használt és elhajított csomagolóanyagok, kidobott műszaki tárgyak és mindenféle más szemét eltakarításának, részt vehetnek a közös akcióban Gárdonyban, a Vörösmarty utca végén, a homokbánya felé eső részen, Agárdon, az Őrház utcában, az új telephely bejáratánál, illetve Dinnyésen, a vasúti átjáró melletti területen.
   A szemétszedési akcióra március 22-én, péntek 14 órától kerül sor. A szemétszedéshez a szervezők kesztyűt, zsákot és kötöző anyagot biztosítanak, amelyeket a találkozási pontokon osztanak ki.
   A szervezők egyesületek, civil szervezetek, magánszemélyek és a környezetükért tenni akarók csatlakozását várják annak érdekébe, hogy közös összefogással szebbé, rendezettebbé tegyék lakóhelyüket – olvasható a felhívásban.