Oldalletöltések száma: 9494001
2019. július 20. szombat 13:21,
Illés napja van.

Általában természetes, most örömhír: már lehet vetni

gabonavetes mezohir huA mezőgazdasághoz mit sem értő városlakó számára egyszerű a képlet. Ha elfogy otthon a kenyér, be kell menni az egyik erre szakosodott boltba és venni valamelyiket a sok közül. Sajnálatos tény viszont, ha nem terem kenyérhez való gabona, az egész ügylet dugába dőlhet. A hazánkat sújtó régen látott aszály e rémképet vetítette előre.

   Szerencsére mindez már a múlté. Már ugyanis lehet vetni a Dunántúlon a hétvégi esőzésnek köszönhetően, ugyanakkor a csapadékhiány az Alföldön hátráltatja a tavaszi szántóföldi munkákat – közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.

   Petőházi Tamás kiemelte, hogy országos átlagban 100-150 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, amelynek feltöltődéséhez egyhetes áztató esőre lenne szükség. Elmondta, hogy egyes régiókban az aszály miatt az őszi repcét ki kell szántani, ami becslések szerint országosan a több tízezer hektárt is elérheti. Hozzátette, a probléma már ősszel kezdődött, amikor a gazdák csak porba tudták elültetni a búzát és a repcét. Ezután a téli időjárás sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget. Emiatt akár 2-3 millió tonnás terméskiesésre is lehet számítani.
   Az elnök elmondta, hogy Magyarországon 80 ezer hektáron megoldott az öntözés. Repce 290 ezer hektáron, búza pedig mintegy egymillió hektáron van elvetve, amelyek öntözésére nincs kapacitás.