Oldalletöltések száma: 9494111
2019. július 20. szombat 13:38,
Illés napja van.

Szülőknek kell megvédeniük gyermekeiket az internet fenyegetéseitől

internetes fenyegetes thenewstribe comAz ma már természetes, hogy a gyerekek jószerével a beszéddel egy időben ismerkednek meg az informatikai eszközökkel, játszanak az okostelefonokkal, számítógéppel, életük része az internetes világ. De a legtöbb szülő még ma sem veszi figyelembe, hogy az interneten számtalan veszély is leselkedik gyermekükre.

   Digitális világunkban ma sokkal többféle veszélynek van kitéve egy fiatal, mint egykor szüleik, nagyszüleik. Friss statisztikák szerint a fiatalok akár napi 10-11 órát is neteznek, ahol akár egy chatüzenetben, e-mailben vagy játékon keresztül is érkezhet olyan vírus, amely veszélyes lehet rájuk – hívta fel a figyelmet az ESET.

   A vírusvédelemmel foglalkozó cég szerint a vírusok segítségével távoli támadók hozzáférhetnek a személyes adatokhoz, vagy a webkamerákon keresztül leshetik meg gyermekeket. Tudatos szülőként mindent meg kell tenni azért, hogy megóvjuk őket a neten keringő közel 900 millió vírustól, megtévesztésektől, csalóktól, pedofiloktól.
   A mai fiatalok gyakorta jártasabbak az eszközök technikai kezelésében, és számtalan modern programot, szolgáltatást, új lehetőséget ismernek és használnak napi szinten, ugyanakkor online viselkedésük sok esetben nem felelősségteljes és a fiatalok érzelmileg sebezhetőek, biztonságos digitális viselkedésükért a felnőttek, a szülők felelnek.
   A fiatalok számára az internet nem eszköz, hanem életük tere. Egy európai felmérés szerint például a kétéves gyermekek 30%-a használt már táblagépet, 10 %-uknak pedig a tablet volt az első szava a mama helyett. Ez komoly függőséget okozhat, személyiségtorzuláshoz is vezethet, hiszen a virtuális információáradat hatására fokozatosan gyengül a fiatal szervezet valóságérzete, beszűkülnek az érzelmek, és gyengül az élőbeszédes kommunikáció, egyre emelkedik az online tartalmaktól elvárt izgalmi ingerküszöb.
   A folyamatos internethasználat mellett az online tér egyik legjelentősebb veszélye az úgynevezett „cyberbullying”, azaz az online megfélemlítés, bántalmazás, zaklatás, kiközösítés, csúfolás. Ennek sokféle megjelenési formáját ismert, mivel pedig online csatornákon zajló folyamatról van szó, nem zárul le, ha a tanuló kilép az iskola kapuján, hanem 24 órában kaphatja a becsmérlő, fenyegető üzeneteket, kommenteket. Egy korábbi budapesti iskolákban készült statisztikából az derült ki, hogy maguk a gyerekek pontosan ettől a veszélytől félnek a leginkább.
   Az online világ térhódításával emellett a gyermekek már egyre fiatalabb korukban ki vannak téve a digitális tér szexuális bűnözőinek, ez ellen is fel kell készíteni, és meg kell védelmezni őket. Egy magyar kutatás szerint gyermekeink átlagosan 9 éves korukra már önállóan használják a világhálót. Ez pedig azt vetíti előre, hogy pár éven belül akár már az 5-6 éves korosztály tagjai is állandó felhasználóivá válhatnak az internetnek a túlzott szülői engedékenység miatt, így idővel még fiatalabbak lehetnek a célpontjai a digitális világ veszélyeinek.
   A szülők, illetve a család felelős hozzáállása kulcsfontosságú szerepet tölt be a gyermekek online jelenlétét illetően. Sajnos azonban csak kevés szülő rendelkezik megfelelő tudással és tapasztalattal a tudatos internethasználatot illetően, továbbá annak veszélyeivel és kockázataival sincs teljes mértékben tisztában. Pedig fontos, hogy az internet veszélyes fenyegetéseitől a felnőttek hatékonyan megvédhessék családjukat, szeretteinket, ehhez nagy részben úgy járulhatnak hozzá a szülők, hogy felkészítik gyermekeinket a biztonságtudatos, értékteremtő internethasználatra – írta az Eset.hu.