Oldalletöltések száma: 10410393
2019. október 23. szerda 01:57,
Gyöngyi napja van.

Közel az éjjel is áramot termelő napelem

eghbolt ejszaka deviantart comMiközben idehaza a világtrenddel ellentétes módon egy megkérdőjelezhető gigaberuházással és felfoghatatlan mennyiségű pénzből, hitelből épül a második paksi atomerőműblokk, addig világszerte a nap- és szélenergia hasznosításában látják a szakemberek a növekvő áramigény kielégítésének legolcsóbb és környezetbarát módját.

   A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező fényre. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy, a világűr felé irányzott földi berendezés segítségével is lehet energiát begyűjteni, a napenergia begyűjtéséhez is használt optoelektronikai fizika felhasználásával – írta az Aip.scitation.org híre alapján az Arsratio.hu.

   Az új nemzetközi együttműködésben a kutatóknak most sikerült először demonstrálniuk, hogy egy diódával mérhető elektromosság állítható elő. Az infravörös félvezető berendezés az ég felé fordítva, a Föld és az űr közötti hőmérsékletkülönbség felhasználásával termel elektromosságot. A kutatók elmondása szerint az Univerzum hatalmas mérete egy termodinamikai erőforrás és az optoeletronika segítségével nem csak a befelé érkező sugárzás, hanem a kifelé menő is felhasználható. Ezzel valójában a felszínt elhagyó hőből állítanak el elektromosságot.
   A mai technológia erre csak nagyon rossz hatásfokkal lenne képes, azonban a kutatók most egy korai prototípus segítségével már képesek voltak mérhető szinten kihasználni a jelenséget. Természetesen a hatásfok itt még messze elmaradt az elméleti szinten elérhetőtől, viszont a maga 64 nanowatt per négyzetméteres hozamával igazolja az elmélet életképességét. A kutatók szerint a berendezés különböző tulajdonságainak módosításával még rengeteget lehet javítani ezen.
   A prototípussal végzett kísérletekben összegyűjtött adatok alapján a berendezés elérheti a 4 watt per négyzetméteres hozamot is, bár ez összehasonlítva a napelemek 100-200 watt per négyzetméteres hozamával még mindig igen elenyésző, viszont elég lehet ahhoz, hogy egyes folyamatos áramellátást igénylő berendezéseket az éjszaka folyamán is ellássa.
   A napelemeken felül a kutatók szerint ugyanez a technológia a különböző berendezések működése során fellépő hő újrahasznosítására is használni lehet majd – derül ki az Arsratio.hu írásából.