Oldalletöltések száma: 10306471
2019. szeptember 23. hétfő 12:56,
Tekla és Líviusz napja van.

Aligha lesz pihentetőbb az alvás egy alvásfigyelő alkalmazástól

alvasfigyelo app mendozapost comAz átlagos okostelefon-felhasználó igyekszik a valóban sokra képes telefonját még okosabbá tenni, ehhez számtalan alkalmazást is rátölt a készülékére. Ezek egy részét valóban használja is, hogy egészségesebben éljen, könnyebbé váljon az élete. Ilyenek például az alvásfigyelő alkalmazások is, amelyekről sok érdekesség derült ki.

   Az okostelefonokra letölthető alvásfigyelő alkalmazások esetenként olyan szorongást váltanak ki a felhasználóiknál, hogy a tökéletes alvási ciklusnak megfelelni akaró igyekezet még komolyabb alvászavarokat okoz náluk – számolt be a Guardian a különböző londoni kórházakban dolgozó-kutató neurológus és alvászavar-specialista, Guy Leschziner előadásáról. Minderről a Qubit.hu írt.

   Az alváskutató a legnagyobb brit tudományos fesztiválon, Cheltenhamben beszélt tapasztalatairól, ahol elmondta, hogy sok olyan esetet láttak, hogy embereknél az után alakul ki álmatlanság, hogy alvásfigyelő alkalmazást használnak, vagy az alváshiány lesújtó hatásairól olvasgatnak. Az alvásklinikákat felkeresők között sokan kész adatokkal érkeznek, amelyeket ilyen appokból szednek, de a szakember szerint gyakran nem lehet lebeszélni őket arról, hogy tovább használják a még több szorongást okozó alkalmazást.
   Bár a különböző okostechnológiáknak köszönhetően vannak olyan appok, amelyek használható információkkal látják el a felhasználókat, a legtöbb alkalmazás nincs klinikailag hitelesítve, és legfeljebb az alvás közbeni mozgást követik, amiből Leschnizer szerint semmilyen következtetést nem lehet levonni az alvás minőségéről.
   Egy tavaly végzett chicagói kutatás során nevet is adtak az új, hivatalosan még el nem ismert betegségnek: ortoszomnia. Ezt a kifejezést az ortorexia mintájára alkották meg, ami az egészséges (vagy egészségesnek hitt) táplálkozásra való túlzott törekvést jelent. Az ortoszomnia így értelemszerűen a tökéletes alvásra való túlzott törekvést takarja.
   A fesztiválon felszólalt Stephanie Romiszewski exeteri alváspszichológus is, aki szerint az általános, mindenkit ugyanolyan feltételekkel mérő appoknak semmi értelmük, hiszen mindenkinek más az alvási ciklusa, így a kapott rossz értékek csak aggasztják az embereket. Ezt a koffeinfogyasztásra vagy az alvás előtti kékfény-terápiára vonatkozó általános javaslatokhoz hasonlította, amelyek szintén nem érnek semmit, hiszen genetikailag mindenkire másképp hatnak ezek a módszerek.
   Leshchziner szerint az alvási adatok mérése egy nagyobb irányzat része, amely arra irányul, hogy hirtelen mindenki adatokra akarja váltani az életét, legyen szó lépésszámlálóról vagy az online ismerősök számáról. De az alváskutató szerint amíg egy lépésszámláló app segíthet az egészséges életmód elérésében, addig az alvásfigyelők többsége kontraproduktív. Aki számolja a lépéseit, és rájön, hogy nem sétál eleget, akkor tudja, hogy egy kicsivel többet kell mozognia. Aki viszont az alvással kapcsolatban kezd ilyen mérésbe, az csak nehezebbé teszi magának az alvást – olvasható a Qubit.hu írásában.