Oldalletöltések száma: 10402796
2019. október 17. csütörtök 17:32,
Hedvig napja van.

Öt év múlva már lehet, hogy 5G-s hálózaton éljük netes életünket

5g tech pcma orgEgyelőre csak a kínai óriáscég és az USA első embere közötti huzakodás, vagy a kutatók által emlegetett veszélyek okán hall a legtöbb ember az 5G mobiltechnológiáról, a többség egyelőre azt sem tudja, hogy azt enni, vagy inni kell-e. Ugyanakkor állítólag pár év múlva a legtöbb információnk, adatunk 5G rendszeren érkezik majd az ehhez megfelelő készülékünkre.

   Sokkal gyorsabban terjedhet el az 5G technológia, mint ahogy az elemzőcégek korábban jósolták – állítja az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése. Bár a szolgáltatók csak mostanában kezdik bekapcsolni a legújabb technológiájú mobilhálózatukat, 2024 végére globálisan 1,9 milliárd 5G-s előfizetés lehet – írta a Bitport.hu.

   A lefedettség elérheti a világ lakosságának 45 százalékát. Ha azonban a szolgáltatók élnek a spektrummegosztási technológia adta lehetőségekkel, amivel LTE (egy negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány) frekvenciasávokon is ki lehet alakítani 5G-s hálózatot, akár a 65 százalékot is meghaladhatja – állítja a jelentés.
   Az 5G-hez a hálózat mellett mindenekelőtt megfelelő készülék kell. Mivel a különböző hálózati technológiák párhuzamosan élnek egymás mellett, ezért a chip- és készülékgyártók is fontos szerepet játszanak a technológia gyorsabb terjedésében. Az 5G biztosította nagyobb sávszélesség gyorsítja a mobil adatforgalom növekedési ütemét, és megváltoztatja a jellegét is. A növekedési ütem egyébként jelenleg is nagyon magas, 2019 első negyedévében 82 százalékkal volt magasabb, mint 2018 azonos időszakában. Jelenleg a globális mobil adatforgalom havonta nem éri el a 30 exabájtot. 2024 végére azonban akár 130 exabájtot is meghaladhatja. Ennek azonban csak 35 százaléka bonyolódik majd 5G-s hálózatokon.
   A Mobility Report évek óta ismétlődő megállapítása, hogy a mobil adatforgalom legnagyobb generálója a videó. Kétségtelen, hogy egyre nagyobb részét teszi ki a videoforgalom a mobil adatforgalomnak. 2018-ban az átlagos havi mobil adatforgalom (28 exabájt) 60 százalékát tették ki videós tartalmak, de 2024 végére aránya elérheti a 74 százalékot. A növekedést elsősorban a Video-on-Demand és a streamingszolgáltatások hajtják, de fontos szerepet játszik az is, hogy a szinte minden online tartalomszolgáltatónál egyre nagyobb szerepet kapnak a videók.
   Az 5G előfizetések az Ericsson szerint az észak-amerikai piacon terjednek a leggyorsabban: ott 2024-re az összes mobilelőfizetés 63 százaléka lesz ilyen. A második helyre Észak-Kelet-Ázsia (mindenekelőtt Kína miatt) fut be 47 százalékkal, és csak a dobogó harmadik foka jut Európának 40 százalékkal – olvasható a Bitport.hu írásában.