Oldalletöltések száma: 10410474
2019. október 23. szerda 02:59,
Gyöngyi napja van.

Tablet a technológiai zsákutca

tablet brafton comAmikor első alkalommal tűntek fel a CSI: A helyszínelők című amerikai filmsorozatban, a legtöbben izgatottan kapták fel a fejüket, hogy ilyen nekik is kell majd. Az eszköz a tablet volt és úgy tűnt, valóban ez lesz a jövő informatikai eszköze.

   Meg is kezdte a filmek után diadalútját a felhasználók körében is, de egy idő után, pontosabban nagyon is gyorsan kiderültek a korlátai. Ezek miatt mára már egyre kevesebben használják őket, elsősorban azért, mert nem helyettesíthetik a laptopokat és már sokkal népszerűbbek a nagyméretű okostelefonok – írta a Computerworld.hu.

   Öt éve a Gartner piackutató cég még arra számított, hogy a felhasználók több mint fele először tabletet vagy okostelefont fog használni laptop vagy asztali számítógép helyett az internetezéshez. Ez a jóslat tulajdonképpen valóra vált, bár az arányok egészen máshogy alakultak: a NetMarketShare adatai szerint az internetes tevékenységek 54 százalékát jelenleg okostelefonnal végzik az emberek, a laptopoknak és asztali számítógépeknek 41 százalék jut, míg a tableteknek pedig csupán 4,6 százalék, és a részesedésük egyre csak csökken. Hasonlót tapasztalhat minden webhelyüzemeltető is.
   Nem véletlen, hogy a Google is megszüntette a tabletek gyártását. A tabletpiac 70 százalékát uraló Apple még kijön új tabletekkel, de az eladások csökkennek, valószínűleg az új modellekkel csak felváltanak régi eszközöket, amely nem növeli a piac méretét.
   A tabletek mélyrepülésének egyik fő oka a nagyméretű kijelzővel ellátott okostelefonok térhódítása. Kinek van szüksége tabletre, ha nagyméretű mobilokat vásárolhat? Ez azonban nem teljesen magyarázza meg a jelenséget, hiszen az okostelefon-eladások is csökkentek némiképp az elmúlt időszakban, főként mivel a csúcskategóriájú modellekért egy vagyont kérnek a gyártók.
   A másik ok, hogy a tabletek a legtöbb felhasználó számára nem helyettesítik a laptopokat. Ráadásul sok olyan laptop kerül forgalomba, amely tabletté alakítható, azonban kevesen használják ilyen üzemmódban eszközüket. A laptop elrendezés ugyanis sokkal alkalmasabb munkavégzésre, mint egy tablet. Az okostelefonok és tabletek kiválóan használhatók szórakozásra és szabadidős tevékenységekhez, de munkához már jóval kevésbé. Ott nagy szükség van egy igazi billentyűzetre – olvasható a Computerworld.hu cikkében.