Oldalletöltések száma: 10410433
2019. október 23. szerda 02:29,
Gyöngyi napja van.

Az adathalászok sohasem alszanak, teendők jelszólopás esetére

jelszo digitalhungary hu jpgA sok jelszóval védett online alkalmazást használó internetezők előbb, vagy utóbb biztosan találkoznak azzal a cseppet sem megnyugtató helyzettel, hogy bár helyesen írták be felhasználónevüket és jelszavukat, fiókjukba mégsem tudnak belépni. De vajon azon túl, hogy az ember jól kiidegeskedi magát, mi ilyenkor a jó megoldás?

   Ha helyesen begépelt jelszavunk nem működik, fiókunkat nagy valószínűséggel feltörték – ismertette a cseppet sem megnyugtató helyzetet a Computerworld.hu, amely egyúttal néhány tippet is adott erre az esetre.

   Érdemes 10-30 perc múlva újra megpróbálni a belépéssel, előfordulhat ugyanis, hogy valamilyen technikai probléma miatt egy webhely nem fogadja el az érvényes jelszót. Ha már biztosak vagyunk abban, hogy a jelszó többé már nem működik, az azt ellopó hacker minden bizonnyal belépett már a fiókunkba és megváltoztatta a jelszót.
   Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot az online szolgáltatóval, és jelentsük be a fiók feltörését. Intézkedni fognak, hogy visszakapjuk az ellenőrzést. Ezt követően érdemes itt is áttérni a többfaktoros azonosításra (Erről itt lehet többet olvasni).
   Ha az ellopott jelszót más webhelyeknél is használjuk, mindegyiknél azonnal változtassuk meg a jelszavunkat. A későbbiekben pedig legyünk nagyon óvatosak. A kiberbűnözők valószínűleg valamilyen adathalász trükkel szerezték meg bejelentkezési adatainkat. Ne felejtsük, a weboldalak sosem kérik tőlünk e-mailben, hogy adjuk meg jelszavunkat – hívta fel a figyelmet a veszélyekre a Computerworld.hu.