Oldalletöltések száma: 10531469
2019. december 6. péntek 04:49,
Miklós napja van.

Rossz vágányra futott az internet, ideje helyre tenni

wwwVilágunk egyik legnagyobb hatású találmánya az internet. A világháló számtalan lehetőséget kínál a jobb és könnyebb kommunikációhoz, tanuláshoz, munkavégzéshez, ügyek intézéséhez, ugyanakkor egyre inkább a bűnözés, a hazugságok, félrevezetések, gyalázkodások, emberi életek tönkretételének helyszínévé válik.

   Tim Berners-Lee, a world wide web atyja, régóta nyomon követi az internet fejlődését, amely mára szerinte nagyon rossz irányt vett. A szakember kidolgozott egy koncepciót, hogyan lehetne azt újra biztonságossá tenni – írta a Hvg.hu.

   Tim Berners-Lee hosszú ideje hangoztatja már, hogy az internet egy veszélyes hellyé vált, és nem úgy működik, ahogyan szerinte kellene. A kijelentést bárkitől nem tudnánk komolyan venni, azonban a világháló atyjaként ismert brit szakember nem akárki, így a szavait nem lehet figyelmen kívül hagyni. Berners-Lee ráadásul nem csak beszél, tenni is szeretne, hogy a net ismét biztonságos közeg legyen.
   Az élő legenda már tavaly novemberben is egy átfogó új tervről beszélt, amely alapján ismét normális mederbe lehetne terelni a folyamatokat. A Contract for the Web elnevezésű projekt a kormányokat is sürgeti, hogy biztosítsák a hálózathoz való szabad és korlátlan hozzáférést, miközben csökkentik az álhírek és a gyűlöletbeszéd terjedését. A program a The Guardian cikke szerint mostanra összeállt.
   Berners-Lee 2009-ben megalapított World Wide Web Alapítványa hétfőn közzétette a terv fontosabb pontjait, amely három csoportnak, a kormányoknak, a cégeknek és az állampolgároknak ad feladatot. Nem határidős dolgokról van szó, sokkal inkább egy szabályrendszer követéséről, amely megálljt parancsol a politikai manipulációnak, a hamis hírek terjedésének és a folyamatos adatgyűjtésnek. Berners-Lee szerint muszáj betartanunk ezeket a pontokat, különben egy digitális disztópiába kerülünk.
   A projekttel több mint 150 technológia céget, szervezetet, köztük a Facebookot és a Google-t is sikerült megnyernie a szakembernek. A világháló atyja szerint fontos, hogy ők is az asztalnál legyenek, amikor a net jövőjéről beszélünk. Ahogy Berners-Lee a The New York Timesban megjelent nyilatkozatában írta, együtt kell cselekednünk és nem holnap, hanem most.
   A szabályok követése mellett Berners-Lee és csapata azt is előírta a támogatóknak, hogy dolgozzanak ki új stratégiákat, amelyek az internet védelmét szolgálják. Ezeket nem csupán el kell készíteniük, hanem be is kell mutatniuk. Radikális változtatásra van szükség, és mindenkinek cselekednie kell, aki hatalommal bír a jövő felett – olvasható a Hvg.hu írásában.