Oldalletöltések száma: 10531350
2019. december 6. péntek 03:57,
Miklós napja van.

Csupa öröm a netes élet, mind többeket zaklat a zaklatóvírus is

zaklatovirus bbc comA zsarolóvírusok mára a mindennapi életünk részeivé váltak és csak idő kérdése, hogy előbb, vagy utóbb valaki áldozatául essen ezeknek. Most szintet léptek a informatika bűnözői.

   A Kaspersky orosz kiberbiztonsági cég szerint egyre nagyobb veszélyt jelent a stalkerware, vagyis a zaklatóvírus, amely mindent elkövet, hogy az áldozatul esett felhasználók kellemetlenül érezzék magukat – figyelt fel a cseppet sem örömteli újdonságra a Hvg.hu.

   A kémprogramok ennek az új kategóriájának fokozódó terjedésére számít a következő időszakban a Kaspersky – derült ki a kiberbiztonsági cég Budapesten tartott médiaeseményén, ahol a kártevő működését is részletezték.
   A stalkerware, magyarul zaklatóvírus nem keverendő össze a zsarolóvírusokkal, előbbi ugyanis nem foglyul ejti vagy zárolja a felhasználó adatait, épp ellenkezőleg, azok kiszivárogtatásával igyekszik sarokba szorítani az áldozatot. A kártevő a Kaspersky szakértői szerint alkalmas a közösségi médiás fotók, hang- és videofelvételek, illetve üzenetek ellopására.
   A stalkerware veszélyességét jól mutatja, hogy nem egyetlen országra koncentrálódik: Indiában, Brazíliában, Németországban, Olaszországban, Mexikóban és Franciaországban már felbukkant. Egy évvel korábban még közel 30 ezer felhasználót támadt meg, idén pedig még többet, csaknem 40 ezer internetezőt.
   Az orosz kiberbiztonsági cég budapesti beszámolóján elhangzott az is, hogy a támadások mögött legtöbbször az ember áll, vagyis nem arról van szó, hogy a mesterséges intelligencia utat tört volna magának, hogy új és veszélyes vírusokat találjon ki. A vállalat egy térképet is készített, amelyen az adott országra jellemző kártevőkről lehet informálódni, illetve milyen gondokkal szembesülnek épp a kiberbiztonsági szakemberek. A térkép arra is választ ad, melyek a legtöbbször megtámadott országok. A lista alapján Magyarország az 52. helyen áll, az első Oroszország – olvasható a Hvg.hu hírportálon.