Szuper gyors lesz, de vajon jó is lesz nekünk?

5g internetNagyon nehéz az átlagos technológiai, informatikai ismeretekkel rendelkező felhasználóknak lépést tartaniuk a technikai fejlődés fénysebességével. Mert amit mára megtanult valaki és már használni is tudja, az tulajdonképpen el is avult, helyébe gyorsabb, okosabb eszközök, rendszerek lépnek. Nap, mint nap.

   Az utóbbi időben sokat hallani az 5G-ről, az ötödik generációs mobilhálózati technológiáról. Ez rendkívül gyors kapcsolódást tesz lehetővé, videók és weboldalak egy pillantás alatt betöltődnek – írta az Euronews.com.

   Nagy kérdés, hogy mit várhatunk, ha az 5G megérkezik a telefonunkra? Nos, amint az 5G fejlődik, becslések szerint a letöltési sebesség legalább 100-szor, de akár 1000-szer is nagyobb lehet, mint a most használatos 4G-vel. Egy HD-filmet például kevesebb,mint 1 másodperc alatt le tud tölteni. De javul az is, amit a szakértők úgy hívnak: kis késés. Drámaian csökken a válaszadási idő, amikor mobilunkkal egy hálózatra kapcsolódunk.
   Erre példa lehet az, hogy egy sebész a virtuális valóság eszközeinek használatával (VR-headsettel) megoperálhat valakit a világ másik részén. De vannak hátulütők is. Az 5G hatótávolsága sokkal kisebb, mint elődeié, ezért több adótoronyra van szükség.
   Talán emiatt is sokan kongatják a vészharangot, nem egy nyilatkozó állítja, olyan lesz az 5G, mintha a mikrósütőbe tennénk a fejünket, de, hogy mi a helyzet az egészségügyi kockázatokkal, az ma még nem egészen világos. Ez a technológia annyira új, hogy senki nem tudja ezt igazán, bár tegyük hozzá, talán ez az egyik, ha nem a legfontosabb kérdés az 5G-vel kapcsolatban.
   De ott van még a biztonság kérdése is, hogy a több adat nagyobb kockázatot jelent-e. Az 5G könnyebbé teszi az adatlopást és azt is, hogy az állam megfigyelje a polgárokat. Az EU-tagállamok fontolgatják az 5G bevezetését. A nagy kérdés az, hogy a villámgyors kapcsolódás miatt megéri-e vállalni a kockázatokat – tette fel a kérdést írásában az Euronews.com.