Oldalletöltések száma: 6500678
2018. május 26. szombat 02:22,
Fülöp és Evelin napja van.

Ujjunk lesz a jelszavunk

Ma még PIN kódokat, jelszavakat használunk elektronikus eszközeink védelmére, de már nem elérhetetlen az ujjlenyomattal működő védelem sem. Sokfelé kísérleteznek ezzel a technológiával

   A biometrikus technológia, a biológiai adatok mérésének és statisztikai elemzésének tudománya azért jött létre, hogy egyre nehezebbé tegyék a személyi okmányok hamisítását – írt róla a hu.Euronews.com hírportál.

   Az egyesült államokbeli, Indianában a tudósok azt tanulmányozzák, hogy milyen módon azonosítják a biometrikus szenzorok az ujjlenyomatot, a kéz formáját, az íriszt vagy az aláírást.
   - A cél az, hogy a jelszót egy nagyobb biztonságot jelentő biometrikus adattal váltsuk ki, ráadásul így nem kell állandóan újabb és újabb jelszavakat kitalálni és megjegyezni – magyarázta Stephen Elliot, az indianai Purdue Egyetem Biometrikus Kutatások Nemzetközi Központjának igazgatója.
   Mielőtt bevezetnék az új rendszert, természetesen meg kell bizonyosodniuk annak pontosságáról. A kutatók azt vizsgálják, hogy az ujjlenyomat milyen összefüggésben van a személy nemének vagy bőrének jellegzetességeivel.
   - Az új technológiák megkönnyítik az útlevél-ellenőrzést és a különböző rendszerekbe való beléptetést, de a mindennapokban is egyre jobban elterjednek majd. A legmodernebb okostelefonok gyártói máris bejelentették, hogy már biometrikus érzékelőket építenek a készülékekbe. Az a cél, hogy megóvjuk adataink biztonságát, és egyúttal megakadályozzuk a csalásokat, a hamis tranzakciókat – hangsúlyozta a kutatóközpont igazgatója.
   Néhány amerikai étteremben a pénztáros már az ujjlenyomatával nyitja ki a pénztárgépet. Ez is azt jelzi, hogy hamarosan nem lesz már olyan nagy ügy, ha véletlen elfelejtjük a jelszavunkat – olvasható az euronews.com hírportálon.