Oldalletöltések száma: 6500675
2018. május 26. szombat 02:21,
Fülöp és Evelin napja van.

Levegőből gyárt vizet az ötletes palack

fontusAz ember túrázáshoz, erdei kiránduláshoz igyekszik minden fontosat magával vinni. Bepakolja a hátizsákjába az esőkabátot, harapnivalót, térképet meg még sok fontos apróságot, és természetesen a kulacs víz sem maradhat ki. Egy új találmánynak köszönhetően hamarosan elég lesz csak az üres kulacsot vinni.

   A Fontus elnevezésű újdonság a világ első önfeltöltő vizespalackja, amely menet közben vizet termel, és egyik változata túrázáskor, a másik kerékpározás közben használható. Minderre a Hvg.hu hívta fel a figyelmet.
   A hírportál cikke szerint Kristof Retezár egy bécsi tervező, aki több mint két éve találta ki a levegőből vizet kivonó kulacs ötletét, amelynek ügye fordulóponthoz érkezett, ugyanis a ötletes eszköz már megrendelhető. A Fontus elülső egysége a levegő páratartamából, a párából nyeri ki a vizet, amit aztán megtisztít, majd a palackba gyűjt.
   A tervező kétféle palackot tervezett. A Fontus Airo túrázáshoz, erdei sétához, hegymászáshoz, evezéshez használható, a Fontus Ride pedig a kerékpárra szerelhető modell. Az előbbi esetében a levegőt a palack tetején lévő, napenergiával hajtott ventilátorrendszer szippantja be, míg a biciklis változatnál a haladó kerékpár biztosítja a levegő áramlását.
   A végeredmény mindkét modellnél a palackba gyűjtött víz, amely nem desztillált, de a fejlesztő szerint a természetjárás közben a lehető legtisztább formájában van a levegőben. Többek között ezért sem ajánlja városi mozgáshoz. Kifogás lehet vele szemben, hogy nincsenek meg benne a szükséges ásványi anyagok. Aki ezeket még túrázás közben sem szeretné nélkülözni, az a vízhez adott kis kapszulákkal segíthet a dolgon.
A Fontus viszonylag hatékonynak tűnik, a fejlesztői szerint közzétett grafikonból kiderül, hogy két óra alatt még tavaszi időben is megtelik a 0,8 literes palack.
   Az Indiegogón rendelhető Fontus Airo szállítással együtt 250+25 dollárba, mintegy 75 ezer forintba kerül, míg a kerékpáros Fontus Ryde-ot 165+25 dollárért vagyis nagyjából 51 ezer forintért lehet előrendelni. A szállítást 2017 áprilisára ígérik – tudta meg a Hvg.hu.