Oldalletöltések száma: 9494147
2019. július 20. szombat 13:44,
Illés napja van.

Ha már nem kell az akkumulátor, feloldjuk egy pohár vízben

akku vizben oldodoMai életünkhöz, a sok hordozható kütyühöz oly sok akkumulátor kell, hogy amikor elöregszenek, meghibásodnak, nemigen tudunk velük mit kezdeni. Ha kidobjuk azokat, a környezetet, a bolygónkat szennyezzük.

   Az Iowai Egyetemen dolgozó kutatók által kifejlesztett akkumulátor vízbe dobva fél óra alatt feloldódik, de amíg ez nem történik meg, addig képes egy zsebszámológépet is ellátni energiával írta a Geeks.hu az Iowa State University kutatására hivatkozva.

   A portál cikke szerint egyelőre még prototípusról van szó, amit az is mutat, hogy az utóbbira csak 15 percig képes, a feladat tehát most egyrészt a kapacitás növelése, másrészt a komponensek ipari méretű előállításának a kidolgozása.
Az újfajta akkumulátor ötlete bizonyára tetszik a környezetért aggódóknak, de valójában a hadsereg és az IoT (Internet of Things, dolgok internete) területén lehet érdekes a fejlesztés, itt ugyanis nagy szükség van olyan eszközökre, amelyek feladatuk teljesítése után maguktól felbomlanak.
   A most kidolgozott akkumulátor egy lépés ebbe az irányba. Burkolata vízben oldódó polimerből áll, és az elektródák és az elektrolit is felbomlik a vízben. Fontos, hogy nem minden komponens esetében beszélhetünk a szó kémiai értelmében oldódásról, vannak, amelyek nanorészecskékre esnek szét, tehát inkább szuszpenzióról van szó – olvasható a Geeks.hu írásában.