Oldalletöltések száma: 8020515
2019. január 24. csütörtök 11:28,
Timót napja van.

A nyomtatott csuklórögzítőben már vakaródzni sem kell majd

vegtagrogzito gipsz helyettAmikor az ember balesetet szenved és eltörik valamelyik végtagja, a fájdalmon, a munkából, sportból kimaradás mellett még ott a kellemetlenül viszkető és nehéz gipsz, amelyet hetekig kell hordani. Most már van erre is egy jobb megoldás, csak az a kérdés, a magyarországi kórházak mikor alkalmazzák.

   A kellemetlen és nehéz gipsz helyett háromdimenziós technológiával rögzíthetik a töréseket egy magyar informatikus ötletének köszönhetően, aki finanszírozót keres a megvalósításhoz – írta a Népszabadság Online.
   A napilap portáljának írása szerint a feltaláló Molnár Miklós egy szoftver segítségével 12 óra alatt nyomtatta ki a csuklójára megfelelő szorítót. A projektben az új rögzítés tesztelésére a fővárosi baleseti központ mellett a kecskeméti megyei kórház és a szegedi egyetem traumatológiája is részt venne. A programhoz az uniós kutatás-fejlesztési pályázaton szeretnének pénzt nyerni.
   Az előzetes számítások szerint egy kisebb 3D-s csuklórögzítő ára 10 ezer, egy nagyobb, bokarögzítő 15-20 ezer forintba kerülhet. Tóth Ferenc, a Péterfy Sándor utcai Kórház rendelőintézet és Baleseti Központ igazgatóhelyettes főorvosa, aki Molnár Miklóssal együtt dolgozik a projekten a Népszabadságnak azt mondta, a végtag-szkennelés után néhány óra alatt elkészíthető az eszköz, amelyet akár hónapokig is lehet viselni.
   Az sem elhanyagolandó tény, hogy a súlya mindössze 50 gramm, de masszívabb és tartósabb, mint a most használt gipsz – olvasható a Nol.hu cikkében.