Oldalletöltések száma: 6153524
2018. március 18. vasárnap 05:14,
Sándor és Ede napja van.

Ez a tetoválás a telefont is felveszi

etetovalasKomoly divatja van a tetoválásnak. Sokan szeretnék, ha minél több ábra felírta díszítené testüket és ezért a tetoválással járó fájdalmat, költséget is vállalják. Egy nemrégiben kifejlesztett e-tetoválásnak ráadásul gyakorlati haszna is van.

   A Saar-vidéki Egyetem és a Google munkatársai közösen fejlesztették ki azt a rendszert, amely rendkívül vékony elektronikus tetoválásokból áll, és amely felvihető a testre – írta az Sg.hu.


   Az informatikai portál írása szerint a felhasználók megérinthetik, összenyomhatják vagy széthúzhatják ezeket a felületeket és így kezelhetik a különböző eszközeiket vagy elérhetik, hogy világítsanak bizonyos szimbólumok. A módszer akár csukott szemmel is működik, és egy teljesen új fajta interakciót tesz lehetővé.
   A saarbrückeni informatikusok 2015-ben a Carnegie-Mellon Egyetem kutatóival közösen megalkották az iSkin nevű megoldást, amely rugalmas szilíciumból és vezetőképes elektroszenzorokból állt. Az iSkint az alsókarra lehetett felragasztani és össze lehetett kötni az okostelefonnal, majd a felület megnyomásával lehetett fogadni egy hívást vagy szabályozni az éppen hallgatott zeneszám hangerejét.
   Az iSkin hátránya az volt, hogy csak bizonyos testfelületeken lehetett elhelyezni és egy viszonylag sima felületet igényelt, ráadásul meglehetősen nagy méretű volt. Martin Weigel doktorandusz kiemelte, hogy az új megoldásnál olyan testfelületeket is be akartak vonni, amelyek korábban nem lehettek ilyen interakciók részei. Az elektronika precíz módon való elhelyezése a bőrön nagyon bonyolult dolog, viszont tisztában voltak azzal, hogy a fáradozásaik mindenképpen megtérülnek.
   Weigel, Alex Olwal, Aditya Shekhar Nittala és Jürgen Steimle professzor közösen alkották meg végül az e-tetoválást. Az áttörés rengeteg kísérlet előzte meg. A megoldást a PEDOT:PSS nevű vezetőképes műanyag jelentette, az anyag segítségével ugyanis a szakemberek hajszálvékonyságú tetoválásokat nyomtathattak, így biztosították a megfelelő rugalmasságot.
   Az új módszer neve SkinMarks lett és az e-tetoválás víz segítségével kerül fel a bőrre, majd néhány nap múlva magától leesik. Laboratóriumi körülmények között egy e-tetoválás kinyomtatása 30-60 percig tart, Jürgen Steimle szerint ugyanakkor az időtartam lerövidíthető. Meggyőződésük, hogy a jövőben mindenki kevesebb, mint egy perc alatt elkészítheti majd a saját e-tetoválását egy hagyományos nyomtató segítségével – írta az Sg.hu.