Oldalletöltések száma: 6331768
2018. április 21. szombat 10:02,
Konrád és Zelmira napja van.

Hasnyálmirigyrákot fedezhet fel a szelfi

hasnyalmirigyrak szelfi youtube comAz egyik legveszélyesebb megbetegedés a hasnyálmirigyrák, felfedezése ugyanakkor a hasnyálmirigy rejtett elhelyezkedése miatt nem éppen egyszerű feladat. Sokáig tünetmentes, amikor pedig már tüneteket produkál, többnyire gyógyíthatatlanná válik.

   A modern technológia sok mindenre kínál megoldást, az okostelefonnal készült szelfiről mindeddig nem gondoltuk, hogy őrünk is lehet. Pedig már korai fázisában képes kimutatni a betegséget a Washingtoni Egyetem alkalmazása egy okostelefonnal készített fotóból.

   Ahogy a portál írásában olvasható, a rendkívül agresszív hasnyálmirigyrák korai kimutatására még nincs hathatós módszer. Ha a Washingtoni Egyetemen egy kutatócsoportjának módszere beválik, az nagyban javíthatja a betegség elleni küzdelem esélyeit. A módszer lényege leegyszerűsítve: egy speciális szelfiből kimutatható, hogy van-e a szemen olyan elváltozás, amely a betegségre utal.
   A hasnyálmirigyrák nem csak a szervezeten belüli gyors terjedése miatt nehezen gyógyítható – a betegek ötéves túlélési aránya mindössze 9 százalék –, hanem amiatt is, hogy legtöbbször nagyon későn fedezik fel. Az egyik leglátványosabb, de szintén csak a betegség egy későbbi fázisában jelentkező tünet a sárgaság, amelyet nagyon sokszor a máj problémájával hoznak összefüggésbe. A sárgaság annak a következménye, hogy egy bilirubin nevű anyag felgyülemlik a vérben.
   A bilirubin felhalmozódása ugyanakkor lényegében azonnal elváltozásokat okoz a szemben, csak az szabad szemmel nem érzékelhető, amikor pedig már a páciens is látja, sokszor késő. A seattle-i egyetemen kutatócsapata olyan diagnosztikai alkalmazást fejlesztett ki, amely egy okostelefon kamerájával készített fotóból képes kimutatni a hasnyálmirigyrákra utaló tüneteket. A BiliScreen fotó alapján vizsgálja az ínhártya (köznyelven: a szem fehérje) elváltozásait számítógépes látásalgoritmusok és gépi tanulási eszközök segítségével.
   A vizsgálat első lépése a fénykép elkészítése, nagyon egyszerű, voltaképpen csak egy a környezet fényeit kizáró doboz kell hozzá, amely akár 3D-nyomtatóval legyártható. A dobozba kell beletenni a mobiltelefont. Emellett a kutatók készítettek egy kalibráló szemüveget is. Ez utóbbi egy széles szemüvegkeret, amely színmintákat tartalmaz a kamera beállításához, és a képek elemzéséhez. A procedúra gyorsabb és olcsóbb is, mint a hagyományosan használt vérvétel. Az első klinikai kísérletek biztatóak: az esetek jelentős részében az alkalmazás helyesen azonosította a tüneteket.
   Ha az alkalmazás megállja a helyét, óriási előrelépést hozhat a hasnyálmirigyrák elleni küzdelemben. Mint azt a kutatócsoport egyik tagja mondta, így lényegében mindenki elvégezheti otthon az előszűrést akár minden hónapban, és ha bármilyen rendellenességet tapasztal, azonnal szakorvoshoz fordulhat – derül ki a Bitport.hu írásából.