Oldalletöltések száma: 6664966
2018. június 21. csütörtök 16:24,
Alajos és Leila napja van.

Az intelligens tetoválás színváltozása életet menthet

tetovalas intelligens sciencealert comAzt nem tudhatjuk, hogy a mai tetoválási divat meddig hódít még, de nem lehet kétségünk afelől, hogy ez is véget ér egyszer, ahogy minden módi. Ugyanakkor, ha a még csak kísérleti állapotban lévő fejlesztés sikeres lesz, az egészségügyi tetoválás akár hosszú távon is velünk maradhat.

   Az MIT és a Harvard kutatói által kikísérletezett intelligens tetoválások az adott egyén különböző egészségügyi paramétereire reagálva változtatják színárnyalataikat, így gyorsan észre lehet venni, ha baj van, ez pedig krónikus betegeknél akár életet is menthet – írta az Ipon.hu.

   Az informatikai szakportál írása szerint azért kísérleteznek tetoválással a kutatók, mert a viselhető eszközökben található akkumulátorok még nem nyújtanak kellően hosszú üzemidőt, valamint a viselhető eszközök nem is érintkeznek a felhasználó bőrével olyan közvetlenül, mint ahogy azt a különleges tintát használó tetoválás teszi. A tetoválás további előnye, hogy a kémiai reakciók alapján a festék folyamatosan működik, viselése észrevétlen és kényelmes, a különböző színárnyalatok jelentése pedig könnyedén megtanulható, továbbá nincs szüksége állandó vezeték nélküli adatkapcsolatra, ahogy akkumulátorra sem.
   A Dermal Abyss névre keresztelt projekt első eredményei ígéretesek,de még sok megoldandó feladatuk van a kutatóknak. Egyrészt kellően stabillá kell tenniük a vegyületeket, valamint arról is gondoskodniuk kell, hogy a festék ne fakuljon bele a környező szövetekbe, illetve, hogy a minta és a színárnyalat fakulás mentesen látható maradjon. A speciális festék a test intersticiális (szövetek közötti) folyadékának változásaira reagál, a kémiai reakció pedig színárnyalat-változásokat eredményez.
   A kutatóknak először egy olyan festéket sikerült létrehozni, amely a glükózszint változásaira reagál, a festék zöldről barnára vált, ahogy a szint emelkedik. A glükózszint mellett a hidratáltságról is árulkodik a festék, ugyanis ha kék fény alatt vizsgálják a zöld festéket, fokozott élénksége a megnövekedett nátriumszintre utal, amely mögött dehidratáltság, azaz folyadékhiány húzódhat.
   A festéket sertésbőr-szeleten tesztelték és tökéletesítés után az egészségügyben is bevethető lesz, méghozzá kétféle módon. Ha csak alkalmi, rövid idejű monitorozásra van szükség, akkor ideiglenes tetoválásként használják, krónikus betegeknél azonban sokkal tartósabb kivitelben is a bőrre kerülhet – írta az Ipon.hu.