Oldalletöltések száma: 6664960
2018. június 21. csütörtök 16:23,
Alajos és Leila napja van.

Magyar találmány és szolgáltatás mentheti meg az életünket

map health watcher indiegogo comTudományos-fantasztikus filmekben már jó sokszor láthattunk olyan karon hordható eszközöket, amelyek figyelik viselőiket, akiknek ha bármilyen egészségügyi gondjuk támad, azonnal közbelépnek. Nos, a sci-fiből okos magyar embereknek köszönhetően decemberre már valóság lehet.

   Nagyrészt magyarok csinálják, de a hazai mellett rögtön az amerikai piacot is meghódítaná az az okosóra, amelynél okosabb létezik, hasznosabb aligha – írta a Hvg.hu.

   Ahogy a hírportál írásából kiderül, az egyedül élő idős embereknek fokozottan ajánlott, de bárkinek jól jöhet, aki szeretne még azelőtt jelzést kapni az egészségében hirtelen beálló változásokról, hogy az komoly gondot okozna. A magyarok által megalkotott MAP Health Watch(er) egészségfigyelő óra folyamatosan monitorozza viselője bizonyos értékeit, és magától riaszt, ha úgy érzi, hogy baj közeledik.
   Egy 1,2 colos AMOLED kijelzővel rendelkező, víz- és ütésálló, rezgőmotorral is felszerelt óráról van szó, amely a fejlesztők ígérete szerint legalább 24 órán át biztosan kibírja egy feltöltéssel. Neve (MAP) a measure, analyze, predict angol kifejezések kezdőbetűiből áll össze.
   Az óra méri a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget (EKG), a szívritmust, a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét, illetve a galvánellenállást, és kijelzi az algoritmus alapján számított vérnyomást. A készülék – illetve a központi szerver, mellyel kapcsolatban van – elemzi az adatokat, odafigyel például a szívritmus változásaira, vagy észleli azt is, hogy ha viselője mozog, majd egy hirtelen esés után viszonylagos mozdulatlanság lép fel. Az adatelemzés alapján még a folyamat elején képes előre jelezni bizonyos komoly egészségügyi problémákat.
   A MAP Health Watch az infarktusok jelentős részénél nagy valószínűséggel előre tudja jelezni az esemény bekövetkeztét. Az eszköz segítségével a fejlesztés jelenlegi állapotában már a szívritmuszavarok és azok különböző fajtái is felismerhetőek. Korán kimutathatóak a lázas állapottal járó fertőzések, a stroke kockázatának növekedését is jelezni tudja, méri a dehidratációt és az elektrolit-háztartás zavarait is. Az eszköz segítségével az elesést és közlekedési balesetet azonnal érzékelik.
   A fejlesztők ígérete szerint a későbbiekben a MAP képes lesz majd az epilepsziás rohamok előre jelzésére, allergiás és asztmás tünetek észlelésére, és még az alvási rendellenességeket is kiszűri majd. A szenzorok már megvannak benne, ezek a funkciók csak szoftveres fejlesztést igényelnek, így az első modellek is alkalmasak lesznek rájuk később.
   Ha az óra a fentiek valamelyikét észleli, illetve ha valaki megnyomja a készüléken lévő pánikgombot, akkor a MAP orvoscsapatának egyik tagja ránéz a központi szerverről ellenőrizhető eredményekre, és ha úgy ítéli meg, hogy tényleg baj van, akkor elindítja a riasztási folyamatot. Ennek keretében egyrészt értesítik az előre megadott közeli hozzátartozókat vagy barátokat, hogy gond van, másrészt vészjelzést adnak le a mentőknek.
   Jakab Attila, a Medical Evolution ügyvezetője a Hvg.hu kérdésére elmondta, a decembertől induló szolgáltatáshoz itthon 5 MAP-központot terveznek felállítani a következő fél évben, központonként 10 fős egészségügyi személyzettel. Ha riasztás fut be egy órától, akkor megpróbálják elérni viselőjét a mikrofonnal és hangszóróval is felszerelt órán keresztül. A beszélgetésben az orvosi személyzet feltesz néhány kérdést, majd az órával azonnal mérnek egy EKG-t, melynek eredménye nem csak az órán és az ahhoz kapcsolódó telefonos alkalmazáson látható, hanem a központban lévő monitorokon is. Ennek alapján döntik el, hogy mi a probléma és a súlyossági fokozat.
   A MAP egészségfigyelő órára már vesznek fel előrendeléseket, az Indiegogo rendszerében. Az eredetileg 450 dolláros áron piacra dobni tervezett óráért legolcsóbban most 195 dollárért lehet hozzájutni, plusz 20 dolláros szállítási költséggel, így 57 ezer forintra jön ki egy készülék. Ebben az árban nem csak maga az óra van benne, hanem az orvosi felügyeleti szolgáltatás 6 havi díja is.
   Ha a kezdőcsomagban lejárt időszaknak vége, akkor az órához tartozó egészségügyi-riasztási szolgáltatás havi 8000 forintért fizethető elő. A MAP szállítását idén decemberre ígérik – olvasható a Hvg.hu összeállításában.