Oldalletöltések száma: 6154199
2018. március 18. vasárnap 08:45,
Sándor és Ede napja van.

Levegő helyett lamelláktól lesznek könnyebbek az abroncsok

toyota levego nelküli gumi vwzess huA klímaváltozás lassítását sokan a benzin- és dízelüzemű autók elektromosra cserélésével oldanának meg, bár az elektromos energia előállítása is igen környezetszennyező. Az elektromos autók gyártói a jobb energiafelhasználás miatt jelentősen csökkenteni akarják a kocsi súlyát.

   A Michelintől a Bridgestone-ig számtalan abroncsgyártó kísérletezett már levegő nélküli abroncsokkal. A szükséges rugalmasságot sűrített levegő helyett deformálódó lamellák (küllők) segítségével megoldó eszközök jelenleg is használatban vannak – írta a Vezess.hu

   Igaz, ezeket csak targoncákon, bányagépeken és egyéb, nagy teherbírású, de csekély sebességű gépeken, sérülésmentes használatot igénylő eszközökön használják.
   A Toyota szerint itt az ideje, hogy a közutakra is kivigyék a technológiát, méghozzá villanyautókon. A Tokiói Autószalonon bemutatott Fine-Comfort Ride tanulmányautó már ezt a megoldást alkalmazta, a levegőmentes abroncs ugyanis megfelelő anyagok és gyártástechnológia alkalmazásával akár 30 százalékkal könnyebb lehet a hagyományos felnik és abroncsok együttesénél, így ideálisan egészíti ki az agymotoros hajtásrendszereket.
   A Fine-Comfort Ride tanulmányautón is alkalmazott rendszerben a villanymotort közvetlenül a kerékagyba építik be, amely jó hatásfokú hajtást eredményez, ugyanakkor megnöveli a rugózatlan tömeget, ez viszont rontja a jármű menetstabilitását és irányíthatóságát. A levegőmentes abronccsal ellensúlyozható az agymotor plusz tömege, így a megoldásnak csak az előnyeit élvezhetjük, a hátrányok nélkül.
   A technológia gyártási költsége már ma is versenyképes, de még várni kell egy darabig, amíg tömegesen is megjelenek majd az ilyen gumiabroncsokon futó elektromos autók a közutakon – derül ki a Vezess.hu írásából.