Oldalletöltések száma: 6154200
2018. március 18. vasárnap 08:45,
Sándor és Ede napja van.

Okostelefonra jelez a gyógyszer, ha bevette a beteg

gyogyszer szajban thesun coukMegszokhattuk, hogy a „Nagy Testvér” figyel minket. Hála a modern kommunikációs eszközöknek, szinte mindannyian megfigyeltek vagyunk, és jószerével mindent megtudhatnak rólunk. Jó a dologban, hogy e lehetőséget egészségünk védelmére is fel lehet használni.

   Nyilvánvalóan ez csak az első lépés, a jövő e téren szinte beláthatatlan. Engedélyezték az első, a testben digitálisan nyomon követhető gyógyszert az amerikai hatóságok – írta a BBC.com.

   A tabletta, amely a skizofrénia és a mániás depresszió kezelésére szolgál, tartalmaz egy lenyelhető szenzort, amely regisztrálja, hogy a gyógyszert bevette a beteg. A páciensen lévő tapasz továbbítja az információt az okostelefonjára. Ez az információ eljuttatható a kezelőorvosnak, amennyiben a páciens ebbe beleegyezik.
   A szakértők remélik, hogy a fejlesztés növeli a gyógyszer hatékonyságát, az előállító cég szerint azonban ez nem bizonyított. Valós időben vagy vészhelyzetben nem lehet ellenőrizni, hogy a gyógyszert bevette-e a páciens, mivel a tabletta észlelése késhet vagy ki is maradhat. A homokszemnyi méretű szenzor a gyomorsavval kapcsolatba lépve aktivizálódik. Harminc percbe, vagy akár két órába is telhet a tabletta bevételének észlelése.
   A gyógyszer nem alkalmazható idős, demenciához köthető elmezavarral küzdő pácienseknél.