Oldalletöltések száma: 6153756
2018. március 18. vasárnap 06:34,
Sándor és Ede napja van.

Ha van okostelefonunk, aligha bújhatunk el a figyelő tekintetek elől

mobiltornyok safaribooksonlinecomMa már szinte mindenkinek van mobiltelefonja, a többségnek okostelefonja, azokon pedig többnyire ott a GPS. A helymeghatározást le lehet tiltani, a GPS-t ki lehet kapcsolni a készüléken, de elbújni aligha lehet, ha be van kapcsolva a telefonunk. Aki akar és van hozzá technológiája, megtalál bennünket.

   Amerikai krimisorozatokban látjuk napi rendszerességgel, hogy a rossz fiúkat, bajba jutott embereket mobiltelefonjuk segítségével keresik. Sokszor például azt láthatjuk, hogy a mobiltornyokat veszik ehhez igénybe, vagy Wi-Fi hálózatok segítségével állapítják meg a tartózkodási helyet.

   A Quartz.com jelentése szerint a Google-nak nincs szüksége a GPS funkcióra ahhoz, hogy mindig tudja, éppen hol tartózkodik egy androidos eszköz és használója – írta a Computerworld.hu. A keresőóriás a mobiltornyok adatait is összegyűjti, ezek révén pedig háromszögelési módszerrel meg tudja állapítani az androidos mobilok helyét. A vállalat szerint erre azért van szüksége, hogy optimalizálja az üzenetküldés sebességét.
   A nyomkövetés ellen a SIM-kártya eltávolítása sem véd teljesen, mert ha az eszköz Wi-Fi hálózathoz kapcsolódik, akkor is megkapja a Google a mobiltornyok adatait. Az internetes cég nem is tagadja adatgyűjtési gyakorlatát, ugyanis adatvédelmi politikájában megemlíti, hogy aki Google szolgáltatásokat használ, annak begyűjthetik a tartózkodási helyére vonatkozó adatait különféle módszerek, mint például az IP cím, GPS, mobiltornyok, Wi-Fi hozzáférési pontok – olvasható,a Computerworld.hu ínformációjában.