Oldalletöltések száma: 6492592
2018. május 24. csütörtök 11:39,
Eszter és Eliza napja van.

Kis csík jobboldalt, eddig talán észre sem vette

windows10Nem utolsósorban a jó ideig tartó ingyenességének, na meg a Microsoft meglehetősen agresszív kampányának köszönhetően is mind többen használják a Windows 10 operációs rendszert. Persze a legtöbben néhány dolgot tudnak rajta használni, beállítani, a többit meg leginkább csak a szakemberek ismerik.

   Pedig mint kiderült, az operációs rendszer nagyon is sokrétű, számtalan olyan hasznos funkciója is van, amelyet a szakirodalom olvasgatása nélkül többnyire csak valamelyik ismerősünktől hallhatunk, tanulhatunk meg. A Computerworld.hu pár ilyenre hívja fel a felhasználók figyelmét.

   Kevesen ismerik a Windows rejtett gombját, amellyel a képernyő letakarításával, vagyis a megnyitott ablakok eltüntetésével közvetlenül a munkaasztalra térhetünk vissza. A gomb, vagy inkább alig észrevehető vékonyka kis csík a Windows képernyőjének jobb alsó sarkában található a Tálca szélén. Ha rákattintunk az egérrel, azonnal letisztítja a képernyőt, és megjelennek a munkaasztalon lévő ikonok. A korábbi állapotba való visszatérés ugyancsak a gombra kattintással tehető meg.
   Ha a jobb egérgombbal kattintunk a Tálcán, egy gyorsmenü jelenik meg, amelyben közvetlenül elérhetünk egy sor beállítási lehetőséget az ablakok elrendezésével kapcsolatban, elindíthatjuk a számítógép teljesítményéről részletes adatokat szolgáltató Feladatkezelőt, valamint személyre szabhatjuk a Tálca működését.
   Amikor a jobb egérgombbal kattintunk a Start gombon, megjelenik egy hagyományos kinézetű, rejtett Start menü, amelyben közvetlenül hozzáférhetünk többek között az Eszközkezelőhöz, a rendszerbeállításokhoz, a parancssorhoz, a mobilközponthoz, az alkalmazások és szolgáltatások konfiguráló moduljához, a hálózati kapcsolatokhoz és a fájlkezelőhöz.
   Ez a trükk azok számára lehet különösen hasznos, akik gyakran dolgoznak a Windows parancssorával, és nem akarják, hogy közben a parancssor ablaka teljesen lefedje a munkaasztalt. Az ablak átlátszóvá tételéhez indítsuk el a parancssort az előbbi trükkel: kattintsunk a Start gombon a jobb egérgombbal és a megjelenő menüben válasszuk a Parancssor lehetőséget. Most kattintsunk a jobb egérgombbal a Parancssor ablak címsávján, a megjelenő menüben válasszuk a Tulajdonságok lehetőséget, majd menjünk a Színek lapra. Ennek alján találjuk az Átlátszatlanság nevű tolókát, amellyel 30 és 100 százalék között állíthatjuk be, hogy milyen mértékben fedje le az ablak a munkaasztalt. A 100 százalékos érték teljes lefedést eredményez. Ugyanitt megváltoztathatjuk a Parancssor ablak hátterének és szövegének a színét is – írta a Computerworld.hu.