Oldalletöltések száma: 6492595
2018. május 24. csütörtök 11:40,
Eszter és Eliza napja van.

Nem mindenki tudja, mit jelentenek a figyelmeztető fények

muszerfal autonavigator huA modern autókban esetenként oly sok különféle fényjelzés világíthat a gyújtás ráadásakor, mint – nem kis túlzással – egy repülőgép pilótafülkéjében. A felkészültebb autósok tudják, hogy melyik mit jelent, aki meg nem ismeri, nem is nagyon foglalkozik velük.

   Nem ritka, hogy egy-egy felvillanó lámpánál az autós az utastérben lévő mérgező anyagra, a kerékcsapágy túlmelegedésére, vagy éppen a környezeti nyomás növekedésére gondol. Egyébként minden 10. vezető jelenleg is farkasszemet néz egy olyan jelzőfénnyel, ami valamilyen hibára utal – írta az Autószektor.hu.

   Legfrissebb kutatásában arra kereste a választ az Automax, hogy mennyire ismerjük a jelzéseket. Elsőként az autósok számára az egyik leginkább vészjósló lámpa ismertségét vizsgálták, amely a motor hibáját, illetve ellenőrzésének szükségességét jelzi. Ezt az akadályt a magyar sofőrök jól vették, 100-ból 95-en jelölték meg a jó választ. Ennél is magabiztosabb eredményt hozott az akkumulátor alacsony feszültségét vagy a töltési problémát jelző lámpa felismerése. Csak minden 200. autós dőlt be annak, hogy az említett fény azt jelzi, hogy a statikus elektromosság kapcsán túlfeszültség észlelhető az elektromos rendszerben.
   A nyitva maradt ajtóra figyelmeztető fény nagyjából minden 50. autós szerint nem erre, hanem az utastérbe jutott mérgező anyagra vagy a szellőztető rendszer hibájára utal. Nagy Tibor ügyvezető a portálnak elmondta, hogy az autósok többsége ismeretlen fény esetén a használati útmutatóhoz fordul, s a hiba függvényében szervizbe látogat, bár akadnak különleges kezelési módok is. Az egyik beszámoló szerint egy autóst még ifjabb korában annyira zavarta járműve jelzőfénye, hogy kikötötte, nem sokkal később besült a motor.
   A gyakran megjelenő figyelmeztetések sorában a legnagyobb félreértést az ablakmosó folyadék hamarosan bekövetkező hiányára utaló fény okozta, itt nagyjából minden 10. autós az esőszenzor aktiválására tippelt, rosszul. A kutatás szerint ugyancsak a problémás területek közé tartozik a különböző világítástípusok visszajelzéseinek felismerése is. Az első ködlámpa bekapcsolására utaló visszaigazolást minden 10. válaszadó helytelenül – tompított fényszóróként – azonosította.    Ehhez képest a valószínűleg jóval ritkábban megjelenő légzsákhibára utaló lámpa jelentését betéve tudja a magyar; csak minden 100. autós vélte úgy, hogy a megengedett utazótömegnél nagyobb terhelésre, esetleg növekvő környezeti nyomásra utal – olvasható az Autószektor.hu írásában.