Oldalletöltések száma: 6153794
2018. március 18. vasárnap 06:39,
Sándor és Ede napja van.

Ha beválik a készülék, nem lesz nagy ügy átlátni a falon

atlatni falon giantbomb comKi ne lett volna már olyan helyzetben, hogy ott állt egy fal előtt és nagyon szerette volna tudni, hogy mi történik a fal másik oldalán. Bár ma már mindenféle kémtechnika létezik, a falon átlátás technológiája nem tartozik az egyszerűek közé. Talán hamarosan változik a helyzet.

   A Duke Egyetem kidolgoztak egy módszert, amivel képesek átlátni a falakon a mikrohullámú sugarak frekvenciájának egy keskeny tartományának felhasználásával anélkül, hogy bármit is tudnának a falak összetételéről – számolt be az Osapublishing.org oldalon megjelent újdonságról az Arsratio.hu.

   A biztonsági rendszerek terén való lehetséges felhasználás mellett a kutatók úgy gondolják, hogy az elmélet egy olcsó berendezéshez vezethet majd, amellyel az építőmunkások könnyen megtalálhatják a falakban húzó csöveket és vezetékeket.
   A jelenlegi módszerek jelentős részének bevetéséhez ismerni kell a fal anyagát is mielőtt még megpróbálnának átnézni rajta. Ez lehetővé teszi a szoftverek számára, hogy előre jelezze a fal hogyan fog hatni az áthaladó hullámokra és így el tudja különíteni a vízhangokat és torzulásokat a keresett szilárd tárgyaktól. Ezzel szemben az új tanulmányban a kutatók a fal szimmetriáját használják ki.
   Mivel a falak általánosan laposak és minden irányban egyenletesek, ezért szimmetrikusan torzítják a hullámokat. Az új technológia ezt a szimmetriát használja fel a működéséhez.
   A technológia mindössze egy frekvenciát használ a letapogatásra, mivel ezzel megszabadulnak több a fal által keltett interferenciával és így a berendezés ára is alacsonyabb maradhat. Ehhez a szűk tartományhoz való ragaszkodás azt is jelenti, hogy a berendezés kevésbé zavarja a más célokra, főleg telekommunikációra használt eszközöket, mint a WiFi-k, a mobil telefonok vagy éppen a Bluetooth-os készülékek – derül ki az Osapublishing.org cikkéből.