Oldalletöltések száma: 6153850
2018. március 18. vasárnap 06:47,
Sándor és Ede napja van.

Hamis a kék halál, de a fizetés valódi

kekhalal gizmodo comValahogy az az érzése az embernek, hogy a zsarolóvírusok készítői sohasem alszanak, hiszen egymás után tűnnek fel a felhasználók pénzére utazó programok az interneten és települnek a gyanútlan áldozatok gépeire. Lehet, hogy megérné egy jó vírusirtó programot venni a számítógépre?

   Komolynak tűnő rendszerhiba-jelzést dob fel, majd rögtön megoldást is kínál a problémára az a számítógépes kártevő, amely sokba kerülhet a Window felhasználóinak. A Hvg.hu figyelmeztet az új veszélyre és kínál megoldást is.

   A rosszindulatú program működése során először egy az úgynevezett „kék halálra” emlékeztető képet tesz a képernyőre, amelyben a Windows rendszert ért károsodást említve közli, hogy az operációs rendszer működésképtelenné vált. Ezután látszólag elindul a Windows hibaelhárítója, amely látszólag megtalálja a problémát: több rendszerfájl is megsérült.
   Valójában egyik fájlnak sincs baja, a hibákat azért mutatja a csaló szoftver, hogy rávegye a felhasználót a Windows Defender Essentials megvásárlására, amellyel ígérete szerint helyrehozható a rendszer. Aki rákattint a vásárlásra, annak PayPalen keresztül kell kifizetnie 25 dollárnyi pénzt, amit a szolgáltatás rögtön át is vált közel 6700 forintra.
   A fizetés befejezése után nem sokkal a korábban felugrott ablak sok piros jelzése közül mind zöldre vált, így a felhasználó valóban úgy érezheti, hogy megérte, mert ezzel a pár ezer forintos programmal szerencsére gyorsan sikerült helyrehozni az operációs rendszer problémáit. Valójában persze nem ez történik, aki bedől, az 6700 forintot adott ki a semmiért.
   A jelenségről beszámoló Bleeping Computer szerint, aki belefut a csaló programba, az viszonylag könnyen megszabadulhat tőle. Amikor felugrik a PayPal (fizetős) képernyő, akkor meg kell nyomni a Ctrl-+O billentyűkombinációt, majd az így megnyíló ablakba be kell másolni a http://hitechnovation.com/thankyou.txt webcímet, és rányomni az OK gombra. Ekkor elhitetjük a programmal, hogy megtörtént a fizetés, és a szoftver deaktiválja magát – írta a Hvg.hu.