Oldalletöltések száma: 6153815
2018. március 18. vasárnap 06:41,
Sándor és Ede napja van.

Csak a marha fülét kell figyelni

szarvasmarha ledfeny dtnpf comAzt, ha valamilyen hiba jelzéseként kigyullad egy kis LED-lámpa az autónk műszerfalán, teljességgel természetesnek tartjuk, ahogy a különféle elektronikus eszközeink visszajelzéseit is. Az viszont, hogy haszonállataink küldjenek ledes visszajelzést, ma még talán viccesnek is találjuk.

   Pedig mint kiderült, a jelzőlámpákat még az állatok egészségének ellenőrzésére is használhatjuk. A kigyúló zöld fény jelzi az állatok egészségkárosodását, így a beteg egyed gyorsan elkülöníthető – írta az Agroinform.hu.

   Az amerikai Nebraska államban a Quantified Ag of Lincoln cég kutatói kidolgoztak egy eljárást, amely a szarvasmarhák fülébe szerelt zöld fényű LED, illetve a kapcsolódó szenzorok segítségével több ezer állat folyamatos egészségügyi felügyeletét teszi lehetővé akár két mérföld távolságról is – írta Dtnpf.com.
   A készüléket eredetileg a takarmányadagolás szabályozására fejlesztették ki, és az egészségügyi felügyeletre legelőször egy 62.000 fős állománynál tesztelték. A zöld fény az állatok legkisebb egészségkárosodása esetén kigyullad, így a beteg állat könnyen elkülöníthető és azonnal kezelhető.
   Ez a megoldás a betegségek azonnali felfedezése révén forradalmasíthatja az állattartást és az állatgyógyászatot, és jelentős költségmegtakarítást eredményez. A jelzőberendezés további tesztelése és szabadalmaztatása folyamatban van, a Federal Communications Commission pedig már az első minősítést megadta. A feltalálók remélik, hogy az újabb tesztelés, illetve a brazíliai és ausztráliai ideiglenes szabadalmaztatás után a készülék néhány hónapon belül kereskedelmi forgalomba kerülhet – derül ki a Dtnpf.com cikkéből, amelyről az Agroinform.hu írt.