Oldalletöltések száma: 6154098
2018. március 18. vasárnap 08:25,
Sándor és Ede napja van.

Most már biztosan megvédhetjük magunkat a megfigyelésektől

haven techruhez comAmilyen ütemben fejlődnek az okoseszközök, oly mértékben vagyunk mindinkább megfigyelhetőek. A legtöbb embert nemigen izgatja, hogy láthatatlan szemek magánéletük minden titkát meglesik, nem tették ezt másként régen a pletykás szomszédok sem, de a mai megfigyelésekkel nem csak bosszúságot, komoly károkat is lehet okozni.

   Az amerikai titkosszolgálat megfigyelési ügyeit leleplező Edward Snowden eddig csak ajánlott olyan alkalmazást, amellyel kivédhetjük, hogy lehallgassanak bennünket, most azonban ő maga fejlesztett egyet, ezzel bárki lebuktathatja az utána kémkedőket – fedezte fel a Hvg.hu.

   Az amerikai titkosszolgálat megfigyelési ügyeit leleplező Snowden hosszú évek óta Oroszországban bujkál, és bár az amerikai hatóságok nagyon szeretnék őt elkapni, mégsem él remeteként. Snowden most egy maga által készített alkalmazást nyújtott át a világ megfigyelésektől, lehallgatásoktól rettegő tömegeinek. A Haven nevű, androidos eszközökre telepíthető alkalmazás lényege, hogy jelzi a felhasználó számára, ha valaki járt a szobájában vagy esetleg piszkálta a laptopját.  Az alkalmazás egyfajta biztonsági szenzorként működik és egy olyan, például régebbi vagy olcsóbb androidos készülékre érdemes telepíteni, amelyet kifejezetten erre a célra szán a megfigyelő elhárító, nem elsődleges mobilként szeretné azt használni.
   Ha a tulajdonosa a laptopot otthon, az irodában vagy egy hotelszobában hagyta, akkor elég csak rátenni ezt az androidos készülékünket, amelyre a Havent telepítette. Amennyiben egy egész szobát figyelne meg vele, akkor egy polcra érdemes tenni. Ha csak hangra kíváncsi a megfigyeléstől tartó, akkor elég eldugnia valahova a helyiségben az eszközt.
   Amikor a Haven appal felszerelt mobil szenzorai mozgást, arra utaló fényviszony-változást vagy hangot érzékelnek, akkor aktiválja magát a biztonsági megfigyelő rendszer. Az app fotókat készít és hangot is rögzít, majd ezeket az információkat továbbítja a felhasználó másik telefonjára.
   Snowden 2013 óta nem használ mobiltelefont, amire a szivárogtatás miatt érthető módon jó oka van. A Haven nyílt forráskódú app, így azt bárki felhasználhatja, módosíthatja, vagy épp továbbfejlesztheti – írta a Hvg.hu.