Oldalletöltések száma: 6500656
2018. május 26. szombat 02:16,
Fülöp és Evelin napja van.

Korral jön a tapasztalat: politikai tevékenységre alig használják az idősek a netet

idosek internet quasimezzogiorno orgAz internet tömegessé válásakor írta egy elemző, hogy a mai időseknek nem kell tartaniuk az egyedülléttől, mert csak bekapcsolják a számítógépüket, rálépnek a világhálóra és kitárul előttük a világ, számtalan kapcsolattal. Mifelénk azért ez még igencsak gyerekcipőben jár.

   Miközben az EU-ban a 65 év felettieknek 45, addig Magyarországon 60 százaléka még sosem ült az internet előtt – közölte a KSH. Azok a 65 év felettiek, akik használják, főleg kapcsolattartásra veszik igénybe az internetet – írta a Napi.hu.

   A magyar 55-64 évesek között ugyanez az arány 29 százalék, a 45-54 éveseknél 16 százalék. Innen nagy visszaesés jön, a 35-44 éves korosztályban már csak 7 százalék nem használt még sosem internetet, a 25-34-ben 4, míg a 16 és 24 év közöttieknek csak 1 százaléka.
   A statisztikai hivatal azt is megmérte, hogy 2016-ban az idősek, azaz a 65 év felettiek, ha már használták a netet, akkor milyen mobileszközön. Kiderült, a legtöbben, 23,1 százalékuk a mobiltelefont használták, ezt követte a hordozható számítógép 16,8 százalékkal, míg több mint 58 százaléknyian inkább maradtak az asztali számítógépnél.
   Az idősek több mint egynegyede főként kommunikációra használja az internetet, valamivel kevesebben információt keresnek, míg a netező szép korúak 14,5 százaléka szórakozásból szörföl a világhálón. A nyugdíjas korúak 13,5 százaléka e-egészségügyi szolgáltatásokat vesz igénybe, 3,5 a kreativitását erősíti, míg polgári és politikai közéletben való részvétel csak 1,6 százaléknak volt a célja az internetezéssel.
   Bár ez utóbbi szám kevésnek tűnhet, a korosztályok közül magasan a nyugdíjasok a legaktívabbak, minden más kornál 1 százalék alatti eredményeket mért a KSH. Nem meglepő az sem, hogy miközben a fiatalok közel 60 százaléka vásárolt már online, addig az időseknél ez az arány 10 százalék környékén van – derül ki a KSH adataiból, amelyekből a Napi.hu válogatott.