Oldalletöltések száma: 6331782
2018. április 21. szombat 10:02,
Konrád és Zelmira napja van.

Megunták az ijesztgetést, törlik az átverős programokat

scareware trojan killer netAzok a számítógép-felhasználók, akik mit sem értenek a számítástechnikához, csak dolgoznak, böngésznek, leveleznek a számítógépükön, igen könnyen pánikba esnek, ha képernyőjükön megjelenik egy scareware, vagyis szorongást, pánikot kiváltó rosszindulatú program riogatása. A most már piacvezető Windows 10 ezek ellen is felveszi a harcot.

   Két és fél évvel a megjelenése után a Windows 10 piaci részesedése 2018 januárjában meghaladta az eddig élen álló Windows 7-ét és ezáltal a Microsoft szoftvere nem csupán a Windowsok háziversenyében, hanem az asztali rendszerek körében is a legnépszerűbb operációs rendszer lett – írta a Computerworld.hu

   A Windows 10 januárban 42,7 százalékkal vezeti a windowsos mezőnyt a 41,86 százalékon álló Windows 7 előtt. A harmadik a Windows 8.1 8.72, míg a negyedik az elpusztíthatatlan Windows XP 3,36 százalékkal.
   Mindez azért is fontos hír, mert a Windows 10 operációs rendszer vírusellenes programja, a Windows Defender március 1-től törli azokat a szoftvereket, amelyek ijesztő üzenetekkel próbálnak fizetős szolgáltatások megvásárlására ösztökélni.
   A scareware-t, „ijesztgetős szoftvernek” hívják, és általában olyan segédprogramokban találkozhatunk vele, amelyek optimalizálják a Windows PC-k regisztrációs adatbázisát, vagy másfajta módon javítják a teljesítményt.
   Sajnálatosan egyre több olyan termék jelenik meg, amelynek ingyenes változata átvizsgálja a rendszert, felkutatja a hibákat, majd mindenféle rémisztő dolgokat ír ki, hogy a begyulladt felhasználó megvegye a fizetős verziót, ami azután megoldja az ingyenes program által feltárt problémákat.
   A Microsoft szerint az ilyen alkalmazások gondot okoznak az átlagfelhasználónak, ezért a Windows Defender a jövőben nem kívánatosaknak minősíti, és eltávolítja azokat a rendszerről – tudta meg a Computerworld.hu.