Oldalletöltések száma: 7021166
2018. augusztus 16. csütörtök 03:01,
Ábrahám napja van.

Hárommillió kártevő les az androidos okostelefonokra

android fertozott samsungmagazine euAz ember vesz egy androidos okostelefont, igyekszik belakni, megszokni a menürendszerét, hogy aztán napjában sokszor elővegye, telefonáljon, híreket olvasson, e-mailezzen, facobookozzon. Közben meg észre sem veszi, hogy vírusok milliói akarnak kárt okozni neki.

   A G DATA most közölt adatai szerint, noha valamivel kevesebb új kártevőt fedeztek fel 2017-ben a kutatók, mint egy évvel korábban, így is magas az androidos vírusok száma: 3 002 482 új mintát regisztráltak – írta meg a Computerworld.hu.

   A vírusvédelemmel foglalkozó cég szakértői egy nap átlagosan 8225 új rosszindulatú alkalmazást találnak. A kártevőktől a Google hivatalos áruháza, a Play Store sem mentes. A Google és a vírusirtó megoldások fejlesztői közösen több mint 700 ezer olyan alkalmazást fedeztek fel tavaly, amelyek megszegték az áruház előírásait, és kártevőt tartalmaztak. Ezek 99 százalékát már akkor észlelték és törölték, mielőtt az adott alkalmazást bárki letöltötte volna.
   Az androidos kártevők nagy száma az operációs rendszer népszerűségével is magyarázható: 2017 utolsó negyedévében az európai okostelefonok 68 százaléka Android operációs rendszert használt. Világviszonylatban az arány pedig még magasabb, az okostelefonok 73 százaléka androidos. Ugyanakkor az androidos készülékeknek csupán az 1 százalékán fut a legújabb operációs rendszer, az Android 8. Több mint a felük az Android 6-ossal és 7-essel működik, negyedük pedig a még régebbi Android 5-öst használja.
   Az androidos oprendszerek nagy részét soha nem is fogják frissíteni, mert ez túl nagy feladatot jelent a készülékgyártók számára, a fogyasztók pedig előbb cserélnek telefont, mintsem megvárják a frissítést. Biztonsági hibákat azonban havonta felfedeznek, így a nem frissített telefonok könnyebben támadhatóvá válnak.
   Ha ki is a gyártó frissítést, azok gyors telepítése ugyanakkor csak a biztonsági rések foltozásának kérdését oldja meg, a kártevőket nem lehetetleníti el. Így továbbra is ajánlott marad vírusirtó alkalmazást használni az androidos telefonokon – derül ki a Computerworld.hu összeállításából..